Zwembadwater controleren en onderhouden? Praktische tips
Ben je als eigenaar of manager verantwoordelijk voor het onderhouden van een zwembad? Neem deze taak uiteraard serieus. Zo kun je de hygiëne en veiligheid van het bad waarborgen. Er komen verschillende aspecten bij kijken, waar je in dit artikel meer over leest.
Hulp bij onderhoud
De waterkwaliteit dient goed te zijn. Zorg daarom dat je hier scherp op bent. Een monstername van het zwembadwater maakt duidelijk hoe het staat met de kwaliteit. Het is volgens regelgeving zelfs verplicht om via monstername de kwaliteit van het water regelmatig te controleren. In het Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz) staat beschreven aan welke eisen het zwemwater moet voldoen. Je kunt hulp inschakelen bij controle en onderhoud aan het water, bijvoorbeeld als het gaat om legionellapreventie. Is er toch sprake van een probleem met legionella? Kies dan voor de juiste bestrijding. Er is meer hulp in de onderhoud denkbaar, waaronder een keerklepcontrole. Ook controle op een goede watercirculatie is belangrijk in een zwembad. Mocht hier een probleem bij ontstaan, dan wil je dit snel oplossen.
Waterkwaliteit
Test de waterkwaliteit van het bad. Hier kan uit voortkomen dat de kwaliteit niet in orde is. Met de juiste waterbehandeling blijft het water veilig voor gebruik. Zet verschillende producten in om de waterkwaliteit voldoende te houden, zoals waterontharders en -filters. Je kunt de waterkwaliteit testen, met bijvoorbeeld teststrips of een wateranalysekit. Zorg ervoor dat de pH-waarde, alkaliniteit en chloorconcentratie binnen de aanbevolen niveaus liggen. Een gebalanceerde chemie helpt bij het voorkomen van bacteriën of algen in een zwembad. Chloor is daarbij een belangrijk desinfectiemiddel, om verschillende bacteriën en ziektekiemen te doden. Zorg ervoor dat het chloorgehalte op het juiste niveau ligt: dit controleer je regelmatig. Gaat het (deels) om een buitenzwembad? Of zijn er veel ramen? Direct zonlicht kan chloor afbreken. De afbraak van chloor kun je voorkomen door het bad te beschermen tegen direct zonlicht, zeker op de momenten dat het bad niet in gebruik is. Dek het zwembad af op dergelijke momenten. Zo komt er ook minder vuil in terecht: dat is mooi meegenomen. Je kunt in dit geval ook algenwerende middelen toevoegen om de groei van algen te voorkomen. Waar algen door ontstaan? Schaduw, organisch materiaal en onvoldoende chloor kunnen algenbloei veroorzaken. Dit is dus iets om in de gaten te houden en om bij in te grijpen indien nodig.
Filtratiesysteem
Ook een filtersysteem is onmisbaar in een zwembad. Een efficiënt filtersysteem helpt bij het verwijderen van vuil en verontreinigingen uit het water. Alleen het gebruik ervan is niet genoeg. Er is immers ook onderhoud aan nodig. Reinig en onderhoud het filtersysteem op regelmatige basis. Dit kan het reinigen van skimmers, pompen en filters omvatten. Houd ook goed de waterhoogte in de gaten, om ervoor te zorgen dat het op het juiste niveau blijft. Dit is immers belangrijk voor de goede werking van skimmers en het filtersysteem. Met name tijdens warme dagen kan de hoogte van het water afnemen. Blijf hier alert op.
Reiniging
Uiteraard is ook het reinigen van het zwembad belangrijk. Dit kun je op meerdere manieren doen. Borstel onder andere de randen van het zwembad. Ook de bodem kun je borstelen. Een zwembadstofzuiger komt tevens van pas, om vuil te verwijderen. Denk aan bladeren, insecten en ander vuil uit het zwembad. Gebruik vervolgens nog een skimmer of een zwembadnet om vuil aan de bovenkant van het bad te verwijderen. Verschillende stappen zijn dus essentieel bij de reiniging van een zwembad. Reiniging is altijd belangrijk, maar al helemaal na bijvoorbeeld drukke zwemperiodes of bij merkbare veranderingen in waterkwaliteit.
Met grondige controles en het juiste onderhoud blijft de waterkwaliteit goed. Zo richt je een veilige en schone omgeving in voor de zwemmers!