Wittebroodsweken

wittebroodsweken

Wittebroodsweken, wat betekent dat eigenlijk, wat bedoelt men ermee en waar komt die naam vandaan?

Wat zijn wittebroodsweken:

dat zijn de eerste vier of zes weken na het huwelijk, we kijken niet op een paar dagen.
In deze periode, zo lees je op internet, hadden de jong gehuwden recht op wat rust en konden ze knus samenzijn. Ze mochten het er heerlijk van nemen en aten dan ook…jawel witbrood: vroeger een enorme luxe.

Als je er over nadenkt, is daar wel iets opmerkelijks aan. De term dateert van minstens 1600. In die tijd werd er niet zozeer uit liefde getrouwd. Zeker niet in de kringen waar men zich witbrood kon permitteren. Daar was het huwelijk een zakelijke aangelegenheid.
Stiekem denk ik dan ook dat die weken rust er voor waren om er voor te zorgen dat het jonge stel veel samen was. En weinig te doen had. Zodat ze dat konden doen waarvoor het huwelijk bedoelt was: een kind maken.

Waar komt wittebroodsweken vandaan?

Alle bronnen die ik op internet kan vinden, verwijzen naar de korte periode van rust en luxe, die het jonge paar gegund werd.
Echter op kasteel Muiderslot, hoorde ik als kind een ander verhaal.
Het is niet wittebroods weken, maar witte bords weken.

Tot halverwege de 17de eeuw, was het nog ongebruikelijk dat iedereen zijn eigen bord lepel en vork en beker had!  Het enige wat je van jezelf had, was je mes.  Het voedsel werd op tafel neergelegd op een stuk brood. Dat was het bord. En daar hapte je gezellig van met z’n allen. Het was overigens wel de bedoeling dat je, voor je toehapte de mond even af te vegen. Het was ook niet beleefd om zo’n bord brood helemaal zelf op te peuzelen…

Bij een huwelijk werd er flink gekookt, gebakken en gebraden: de vader van de bruid wilde indruk maken op zijn gasten! En als hij echt wilde laten zien wat hij in huis had, serveerde hij het gebraad op…witte borden, pardon: witte brooden.

lees ook eens: van de soorten liefde Philia

like Like
7 antwoorden
  1. Gabrielle
    Gabrielle zegt:

    Wat grappig, nooit geweten waar het vandaan kwam maar nu snap ik het. Zelf ben ik niet getrouwd dus nog geen ervaring met de wittebroodsweken.

    Beantwoorden
  2. Frederique
    Frederique zegt:

    Dat wist ik helemaal niet. Geinig ook dat we hier met borden/broden aan de gang gaan terwijl ze in Frankrijk en Engeland met honing bezig zijn.

    Beantwoorden
  3. Nicole Orriëns
    Nicole Orriëns zegt:

    Leuk om het verhaal achter de uitdrukking te lezen. Mijn man en ik zijn al zo lang getrouwd, dat de wittebroodsweken lang geleden zijn…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)