Winterkamperen, wie bedenkt er nou zoiets?

tent

Het is niet mijn idee en voor mij veel te koud, maar het winterkamperen is echt in een opmars! Campings zijn tegenwoordig ook meer open om in te kunnen spelen op deze trend. Maar waarom kiezen om te creperen in een klein tentje met z’n tweetjes? Voor ieder zijn ideale vakantieplek. Zelf zou ik kiezen voor een heerlijk vakantiehuisje midden in de natuur waar de kachel lekker aan kan en je genieten kunt vanuit je verwarmde huisje. Maar fanatieke kampeerders willen genieten in het buitenleven, de rust, want het is natuurlijk erg rustig op de campings en aanwezig zijn in de natuur. Echter, het vergt natuurlijk wel een goede voorbereiding!

Zoals aangegeven, zijn campings steeds vaker open en vooral doordat het campingseizoen eigenlijk langer doorloopt (dankzij Corona). Sommige campings hebben besloten om gewoon het hele jaar open te blijven om zo ook wat inkomsten te halen uit de horeca. In de winter is het lekker rustig op de camping. Vouw je in jouw slaapzak en lekker koesen!

Tips om mee te nemen tijdens jouw winterkampeeravontuur

Natuurlijk moet je goed voorbereid op pad gaan om het creperen iets meer op kamperen moet lijken. Niet te veel meenemen, maar het juiste meenemen. Dat is de slogan voor het winterkamperen! Hieronder een paar goede tips van de ANWB.

1. Het valt en staat met een goede tent! In de Nederlandse winters weet je nooit met welke stormen je te maken hebt. Voor de winterwonderlanden zit je in Nederland niet goed, misschien is Scandinavië een idee? Maar goed, de tent. Je kan kiezen voor een kunststoftent, maar ook een katoentent. Een katoenen tent bevriest minder snel, doordat het minder snel condenseert. Gaat het wel bevriezen, dan kan het snel zwaarder worden. Een kunststof tent condenseert zeer rap, maar is wel licht en kun je sneeuw er makkelijk van afvegen. Goed ventileren dus!

2. Opzetten van de tent. In Nederland is de kans klein dat je een tent opzet op het moment er sneeuw ligt, maar even voor het idee. Maak de plek zo sneeuwvrij mogelijk. Gebruik een plasticfolie om de tent op te plaatsen. Dat voorkomt dat het grondzeil van de tent vastvriest aan de grond. Vergeet niet om een deken of tapijtje mee te nemen om ervoor te zorgen dat de kou niet omhoog komt.

3. Gebruik spijker of stalen haringen om door de ruwe, stugge en bevroren grond te komen. Vergeet dus niet om een hamertje mee te nemen. Anders gaat jouw kampeeravontuur in de winter gevlogen.

4. Een elektrisch kacheltje voor het geval dat je het echt niet warm kan krijgen. Gebruik hem alleen in een iets ruimere tent om brandgevaar te voorkomen. Zorg wel voor voldoende ventilatie! Neem geen gaskacheltje mee.

5. Koken doe je op propaangas, want butaangas werkt niet onder de vier graden. Doe het natuurlijk wel buiten, want de tent is brandgevoelig. Maar dat hoef je een doorgewinterde kampeerder niet te vertellen natuurlijk!

6. Warm blijven? Gebruik een isolerende slaapmat met isolatiedeken en kruip zelf helemaal weg in een slaapzak met capuchon. Wel zo fijn als je met temperaturen onder nul te maken hebt.

Niet vergeten mee te nemen behalve je tent...

Ook heeft de ANWB een aantal niet-vergeten-om-mee-te-nemen tips. Eigenlijk moet je toch best veel meenemen. Je moet er wat voor over hebben:

1. Sneeuwschep

2. Klauwhamer

3. Spijker of stalen haringen

4. Grondzeil van plastic

5. Isolatiedekens

6. Thermo-ondergoed

7. Slaapzak met capuchon

8. Waterdichte schoenen

Kortom

Voor ieder iets wils en daarom ook voor onze doorgewinterde kampeerders die van avontuur, natuur en de echte rust willen opzoeken. Waar mening Nederlander ervoor kiest om de vakantie, weekend of week door te brengen in een huisje op de Veluwe, snap ik ook wel dat je graag iets anders wilt dan de menigte. Diep respect dat mensen dit willen doen, maar is het niet geschikt voor mij als schrijver van dit artikel… Niet aan mij besteed! Een goede ontwikkeling als je kijkt naar seizoenswerk, campings die wat kunnen bijverdienen in deze moeilijke tijd. Dat kan de branche, de campings en het herontdekken van Nederland veel goed doen! Is het iets voor jou?

lees ook eens : de financiele sector alleen voor mannen?

like Like
1 antwoord
  1. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
    Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

    Oe jeetje, daar moet ik ook echt niet aan denken. Al vind ik een vakantiehuisje in de winter wel heel gezellig en knus.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)