Welke invloed heeft Facebook op je burgerlijke staat?

facebook

Facebook maakt tegenwoordig een groot deel uit van ons leven. Niet verwonderlijk dus dat we de invloed van het medium zien op ons gezinsleven, onze vriendschappen en onze relaties. Maar de impact op dit laatste – het hokje dat we aankruisen bij ‘burgerlijke staat’ – is niet altijd even positief.

Facebook helpt je ex te vergeten.

We beginnen met de positieve kanten van Facebook. Sinds kort is het namelijk mogelijk om bij het vergeten van je ex-partner de hulp in te schakelen van het medium. We hoeven een ex niet langer radicaal te blokkeren of van Facebook te verwijderen, maar bij het aanpassen van je burgerlijke staat kunnen we gebruikmaken van andere opties. Zo kun je ervoor kiezen om minder of geen posts meer te laten zien aan je kersverse ex-geliefde, en kun je Facebook laten weten wat en hoeveel informatie je zelf nog van je ex wil tegenkomen. Met de nieuwe functie wil Facebook ‘mensen voorzien in behoeften in moeilijke momenten in hun leven’.

Facebook maakt een scheiding gemakkelijker. Niet alleen helpt Facebook bij het rouwproces na een verbroken relatie, ook de zakelijke kant kunnen we bij het sociale medium neerleggen. Voor een vrouw uit New York was Facebook namelijk de oplossing bij haar scheidingsproblemen. Omdat haar echtgenoot geen vaste woon- of verblijfplaats had, konden de echtscheidingspapieren hem niet bereiken. De rechter stelde daarom eerder dit jaar dat de vrouw de scheidingspapieren via Facebook naar haar echtgenoot mocht sturen, met een ‘grote kans’ dat de echtgenoot het bericht onder ogen krijgt, aldus de advocaat van de vrouw. “De uitspraak is een mijlpaal”, stelt hij. En met de uitspraak worden scheidingen, van oudsher omslachtig, duur en langdurend, weer een stukje simpeler.

Scheidingen online

Overigens lijken scheidingen steeds meer online te gaan. Tegenwoordig kunnen koppels de volledige scheiding online afhandelen.

Facebook zorgt voor scheiding. Hoewel Facebook de hiervoor beschreven vrouw uit New York juist uit de brand kon helpen. Blijkt toch uit verschillende onderzoeken dat social media een negatieve impact kan hebben op de relatie voordat een scheiding eventueel in zicht is. Zo toonde Belgisch onderzoek dit jaar aan dat een op de zeven mensen in een relatie een scheiding overweegt vanwege social media. Hierbij gaat het niet zozeer om specifieke posts. En ook niet om het feit dat een partner heel de dag op zijn of haar telefoon kijkt.

Maar vooral om de personen die hem/haar aanspreken of op zijn/haar posts reageren. Vaak zijn dat (onbekende) figuren van het (voor de partner) aantrekkelijke geslacht. De Dagelijkse Standaard (een Belgisch nieuwsblad) adviseert dan ook om op Facebook niets te doen dat je in het dagelijks leven niet zou doen. “Zou je in het echte leven niet afspreken met je ex? Chat dan ook niet heel de dag samen op Facebook.”

lees ook : geef vader iets duurzaams

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)