Wat te doen bij ontslag?
Je leidinggevende of baas heeft een gesprek met je ingepland. Je verwacht dat jullie een net afgesloten of misschien wel nieuw project zullen gaan bespreken. Maar het gesprek neemt al direct een hele andere wending als blijkt dat je contract beëindigd wordt. Dat had je niet zien aankomen! Wat nu? Onze Eerste Hulp Bij Ontslag helpt je op weg.
Niets toezeggen en niets ondertekenen
Tijdens het gesprek dat je hebt met je baas of leidinggevende, willen zij waarschijnlijk gelijk afspraken maken over je vertrek. Wil je professioneel overkomen, dan word je niet bijzonder emotioneel en zeg je niets toe. Ook onderteken je nog niets, want dat zou aangeven dat je akkoord ermee gaat. Vraag of ze alles op papier willen zetten zodat je er op een rustig moment eens over na kan denken. Ga vooral niet boos naar huis maar gewoon verder met je werk, ook hiermee geef je het signaal het niet eens te zijn met het ontslag.
De transitievergoeding
Is het jou niet te verwijten dat je contract beëindigd wordt? En ben je langer dan twee jaar in dienst geweest, met een tijdelijk contract of contract voor onbepaalde tijd? Je werkgever moet je dan hoogstwaarschijnlijk een transitievergoeding betalen, ter compensatie voor missende toekomstige inkomsten of zodat je je kunt her- of omscholen. Bij de zaken die je op papier krijgt na het gesprek zit waarschijnlijk ook een vaststellingsovereenkomst over deze vergoeding. Aangeraden wordt om altijd juridisch advies in te winnen over de voorgesteld hoogte van de transitievergoeding.
Een WW-uitkering
Kun je niet direct nieuw werk vinden terwijl je buiten jouw schuld om wordt ontslagen? Dan heb je mogelijk recht op een WW-uitkering die je aan kunt vragen bij het UWV. Tijdens de uitkering heb je bepaalde rechten en plichten, zoals een minimaal aantal sollicitaties per vier weken. Heb je wel nieuw werk gevonden maar zou dat minder betalen dan je aan uitkering zou ontvangen? Dan kun je mogelijk een aanvullende uitkering krijgen.
Richt je op de toekomst
Een ontslag zorgt bij veel mensen voor stress. Je toekomst wordt op dat moment immers een stuk onzekerder. Geen inkomen meer, terwijl alle vaste lasten wel gewoon betaald moeten blijven worden. Wat slechter slapen en concentratieproblemen komen vaak voor, maar let op dat het geen langdurige psychosomatische klachten worden. Heb je daar wel al last van, dan kan counseling uitkomst bieden.
Zodra je op de hoogte bent gesteld van je naderende vertrek is het dan ook goed zo actief mogelijk met de toekomst bezig te zijn. Ga bijvoorbeeld snel solliciteren, of denk erover na of je dan eindelijk de stap durft te zetten voor jezelf te beginnen.
lees ook : het opzetten van een eigen webshop
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!