Wat je moet weten over rentepercentages bij persoonlijke leningen
Wil je graag een nieuwe auto kopen? Wil je graag je woning opnieuw inrichten? Of heb je om een andere reden een som geld nodig? Dan heb je meerdere mogelijkheden, zoals het aanvragen van een persoonlijke lening. Ook daar zit er verschil in het soort lening. In dit artikel lees je meer over wat de verschillen zijn!
Bij een persoonlijke lening heb je altijd met voorwaarden te maken. Deze voorwaarden hebben bijvoorbeeld betrekking op het te betalen bedrag per maand. Ook de looptijd is een van de voornaamste voorwaarden waar je je goed in moet verdiepen.
Maar het belangrijkste element bij een persoonlijke lening is toch wel de rente. Geld lenen kost namelijk altijd geld. Feit is wel dat het rentepercentage van persoonlijke leningen van veel factoren afhankelijk is.
Vast of variabel
Voordat je een persoonlijke lening afsluit, zou je meerdere offertes aan moeten vragen. In zo’n offerte staat altijd het rentepercentage vermeld. Ga hierbij goed na of het om een vast of variabel percentage gaat:
– Vast. Bij een vast rentepercentage is de rente gedurende de looptijd altijd hetzelfde. Je weet hierdoor precies waar je aan toe bent.
– Variabel. Bij een variabel rentepercentage fluctueert het rentepercentage gedurende de looptijd. De rente is in dat geval afhankelijk van de marktomstandigheden.
Per aanbieder verschillend
Het is niet zo dat elke aanbieder hetzelfde rentepercentage hanteert. In veel gevallen komt de rente ongeveer overeen, maar er is toch een paar procentpunten verschil.
Dit heeft uiteenlopende redenen. Ten eerste werkt elke verstrekker van een persoonlijke lening met een bepaalde opslag. Dit is het stukje winst dat ze met de persoonlijke lening maken. Elke verstrekker rekent hierbij met een andere opslag, of berekent deze opslag op een andere manier.
Ten tweede hanteert elke verstrekker andere voorwaarden. Kun je bijvoorbeeld de persoonlijke lening vroegtijdig aflossen zonder boete? Dan wordt er ongetwijfeld een net iets hoger rentepercentage gerekend.
Ten derde gaan de verstrekkers met elkaar de concurrentie aan. Verlaagt één van de aanbieders de rente op een persoonlijke lening? Dan volgen andere verstrekkers vaak al snel. Dit is simpelweg de marktwerking waar je mee te maken hebt.
Niet alleen het rentepercentage is van belang
Wil je een persoonlijke lening aanvragen? Dan is het logisch dat je direct naar het rentepercentage kijkt. Dat is echter niet het enige component dat van belang is.
Een ander belangrijk element is de looptijd. In hoeveel maanden/jaren moet je de persoonlijke lening terugbetalen? Ga dit goed na en maak hier duidelijke afspraken over met de verstrekker.
Ook moet je kritisch en goed naar de voorwaarden kijken. Aan welke voorwaarden moet je je houden en aan welke voorwaarden moet de kredietverstrekker zich houden?
Ga bijvoorbeeld goed na of je de lening vroegtijdig af kunt lossen. Indien dit mogelijk is, check dan goed of je hier een boete voor moet betalen. Ga ook goed na of er eventueel verborgen clausules in het aanbod staan. Lees dus altijd goed de kleine lettertjes door.
Tot slot speelt je eigen kredietwaardigheid nog een belangrijke rol. Een hogere kredietwaardigheid kan voor een lager rentepercentage zorgen. Zorg er daarom voor dat je je financiële zaken goed op orde hebt.