Wat is Lysine en waar hebben we het voor nodig?

lysine

In het (oer) woud van gezond eten en voedingssupplementen, raak je snel de weg kwijt.
Een uitzending als die van Radar over het gebruik van zilverwater, maakt mij best bezorgd.
Er wordt kennelijk zo af en toe gevaarlijke non-sense over voeding middelen verkocht.

Vandaag een stukje over de zin en onzin van Lysine, voor zover ik dat helder kon krijgen.

wat is lysine

De eerste bron als je iets wil weten is natuurlijk Wikipedia.
Daar leren we dat Lysine een aminozuur is. Eerlijk? Ik weet niet precies wat een aminozuur is…
Dus daar sla ik Wikipedia ook maar eens op na. Als ik de bladzij open heb, krijg ik spontaan spijt dat ik dat ene jaar dat ik op de Havo scheikunde had, niet beter heb opgelet.

Aminozuur

Een aminozuur blijkt een bouwsteen te zijn voor eiwit. Now we are talking! Eiwitten dat weten we! Dat zijn bouwstoffen die we niet kunnen missen.
Het is interessant te ontdekken dat er aminozuren zijn, die wij als mens wel nodig hebben, maar niet zelf kunnen maken. Je zou toch denken de natuur zorgt dat haar kinderen zich  kunnen redden? Indirect gebeurt dat ook wel: wij kunnen die aminozuren opnemen via ons voedsel.
Lysine is een van de 8 aminozuren die we als mensen ( en dieren ) nodig hebben, maar niet zelf aanmaken. En die we dus via onze voeding naar binnen moeten zien te krijgen.

Lysine komt veel voor in eiwit van voedingsmiddelen zoals bonen, kaas, yoghurt, vlees, melk, biergist, tarwekiemen en andere dierlijke eiwitten. Eiwitten afkomstig van granen zoals tarwe en maïs bevatten doorgaans weinig lysine.

Op zich is het dus mogelijk voldoende binnen te krijgen via de maaltijden. Maar voor vegetariërs wordt het al lastiger…immers zoals we zien zit het veel in dierlijke producten.
Ook bodybuilders kunnen baat hebben bij wat extra’s, net zoals  mensen met een lage energie voorraad, bloed armoede en haaruitval.

Voor zover ik het kan nagaan, is Lysine niet ( zoals zilverwater ) gevaarlijk voor je gezondheid. Maar zoals altijd gelden de twee regels: Overdaad schaadt ! en : Overleg altijd even met je huisarts

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)