Vrouwelijke wetenschappers
Om een kleine bijdrage te leveren aan de bekendheid van vrouwelijke wetenschappers, plaats ik dit blog-wat-nog-lang-niet-af-is.
We zullen in deze serie vele onbekende namen tegenkomen van vrouwen die hun sporen in de wetenschap verdiend hebben en die niet zelden te maken hebben gehad met frisse tegenwerking van de heren der schepping. Hoewel die tegenwerking minder wordt, wij vrouwen “mogen” tegenwoordig gewoon studeren, is het nog lang niet zo – in mijn optiek, dat mannen en vrouwen in de wetenschap evenveel aandacht c.q. bekendheid krijgen.
Vrouwelijke wetenschappers A tot en met M
Dit is een blog in ontwikkeling: nog lang niet alle vrouwen staan erin!
Maria Gaetana Agnesi
Maria Gaetana Agnesi leefde van 16 mei 1718 tot 7 januari 1799 in Italië en wel in Bologna.
Agnesi schreef het eerste boek waarin zowel de differentiaal- als de integraalrekening behandeld wordt. Ze was bijzonder intelligent praatte als kind al mee met geleerden en was lid van de universiteit van Bologna. Ze gaf geen les, dat deden vrouwen niet….
Laura Bassi
Laura Bassi (1711- 1778) was een Italiaanse dame die er in slaagde om te mogen studeren ze bracht het tot professor in de natuurkunde. Haar ouders waren vermogend en konden huisleraren betalen, dat moest ook wel: de universiteit was voor vrouwen gesloten.
In 1732 besloot de universiteit haar, op voorspraak van een kardinaal die het later tot paus zou brengen, een bul te geven. En dat zorgde ervoor dat ze mocht lesgeven. In het begin werd ze afgescheept met 100 lire per jaar. Later ontving ze 1000 lire per jaar en was daarmee de best betaalde professor on Italië. Ze trouwde een man die beloofde haar carrière niet in de weg te staan. Ze kreeg 8 kinderen van wie er 5 in leven bleven. Samen met haar man gaf ze ook colleges aan huis in experimentele fysica, die colleges waren zeer populair.
Rosalind Franklin
Rosalind Franklin 1920-1958 was een slim meisje met veel belangstelling voor natuur en scheikunde. Ze deed toelatingsexamen voor Cambridge en slaagde. in eerste instantie weigerde haar vader haar studie te betalen: hij was tegen universitair onderwijs voor vrouwen. Pas toen een tante aanbood de studie te betalen en zijn vrouw zijn dochter bleek te steunen, bond hij in…pas op he, dit is nog geen 100 jaar geleden gebeurt…
In de oorlog werkte ze mee aan studie naar het zo goed mogelijk gebruiken van steenkool: daar was een tekort aan. Na de oorlog studeerde ze in Parijs Hier leerde ze de röntgendiffractietechniek van de kristallografie die zouden bijdragen aan de ontdekking van de structuur van DNA.
Ze stierf heel jong. Maar het waren haar röntgendiffractiefoto’s die enorm hebben bijgedragen aan het beter begrijpen van DNA.
Jane Goodall
Als er een vrouwelijke wetenschapper bekend is, is het Jane Goodall. Haar kennis van de mensaap heeft ons veel geleerd over de mens… Haar onvermoeibare inzet en liefde voor de mensaap, heeft veel mensen geraakt. Wellicht dat ze daarom bekend is geworden bij een groot publiek.
Augusta Ada Lovelace
Augusta Ada Lovelace was de dochter van de Engelse dichter Byron. Byron was een zeeer romantische dichter. Gelukkig was haar moeder minder romantisch en meer praktisch Ze werd tijdens haar jeugd vooral opgevoed door haar moeder (pappa was aan het dichten) die Ada stimuleerde om onderzoeker te worden. Lovelace had een uitzonderlijk wiskundig inzicht en kwam in contact met Charles Babbage, de ontwerper van de analytische machine, de voorloper van de moderne computer. Ze was een van de eerste mensen die zag dat je deze machine voor veel meer zou kunnen gebruiken dan om alleen maar te rekenen. Helaas stierf ze op 36-jarige leeftijd voordat ze al haar ideeën kon uitwerken. Leuk detail: Vanaf 2009 worden op Ada Lovelace Dag de prestaties van vrouwelijke wetenschappers gevierd!
Vrouwelijke wetenschappers N tot en met Z
Florence Nightingale
We kennen haar als de dame met de lamp, die Krim soldaten over het hoofd aaide…. Vergeet het maar, ze was een stoere dame. Ze introduceerde verpleegkunde in onze maatschappij. En dat was geen geringe prestatie. Tot dan toe werd de verzorging van zieken en met name oorlogsgewonden door goed willende dames die geen enkel benul van de medische wetenschap hadden, laat staan van hygiëne!
Florence Nightingale was misschien een lieve dame met een lamp, maar ze was zeer zeker ook een vrouwelijke wetenschapper van formaat!
Emmy Noether
Emmy Noether was een vrouwelijke wetenschapper die leefde van 1882 tot 1935
was een Duitse wiskundige van Joodse afkomst. Einstein, toch niet de eerste de beste was vol lof over haar.
Ze begon met Engels en Frans te studeren en gaf daarin ook les op een middelbare school. Echter na een paar jaar pakte ze de wiskunde op. Na het behalen van haar bul was zij gedurende zeven jaar zonder betaling bij het Mathematisch Instituut van Erlangen werkzaam. Enige uitzonderingen daargelaten was het vrouwen aan het begin van de 20e eeuw nog verboden academische posities in te nemen…..
Christiane Nüsslein-Volhard
Christiane Nüsslein-Volhard (geboren 1942) is een Duitse biologe In 1995 won ze samen met Edward B. Lewis en Eric Wieschaus de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van de genen die betrokken zijn bij de vroege embryonale ontwikkeling van de fruitvlieg.
In 2004 richtte ze de naar haar vernoemde Christiane Nüsslein-Volhardstichting op, die onder andere kinderopvang en huishoudelijke hulp aanbiedt aan getalenteerde jonge vrouwen met kinderen, zodat ze toch hun wetenschappelijke carrière kunnen uitbouwen. Een vrouw die er veel aan heeft gedaan om vrouwelijke wetenschappers een steun in de rug te geven.
Haar is ooit in een interview gevraagd naar haar recept voor chocoladetaart. #zucht
Ruth Patrick
Ruth Patrick was een vrouwelijke wetenschapper(1907-2013), gespecialiseerd in watervervuiling, Dankzij haar inzichten weet men nu dat bepaalde ecologische veranderingen schadelijk zijn voor zoetwaterprocessen.
Ze is vaak en veel onderscheiden in haar leven.
Eminent Ecologist Award from the Ecological Society of America in 1972
John and Alice Tyler Prize for Environmental Achievement in 1975
Fellow of the American Academy of Arts and Sciences in 1976
Golden Medal of the Royal Zoological Society of Antwerp, Belgium, in 1978
Honorary Lifetime Membership from the American Society of Naturalists in 1988]
Benjamin Franklin Medal for Distinguished Achievement in the Sciences in 1993National Medal of Science in 1996
American Society of Limnology and Oceanography’s Lifetime Achievement Award, 1996
A.C. Redfield Lifetime Achievement Award in 1996
Mendel Medal from Villanova University (the University’s highest honour), 2002
Heinz Award Chairman’s Medal in 2002
Janet Rowley
Janet Rowley (1925-2013) was een Amerikaanse vrouwelijke wetenschapper. Ze was de eerste die vast kon stellen dat problemen in een gen, kanker kunnen veroorzaken. Op haar bevindingen zijn heel veel behandelwijze van kanker gebaseerd.
Ze stierf op 88-jarige leeftijd, aan eierstok kanker.
Johanna Westerdijk
Johanna Westerdijk (1881-1961) zij was botanicus en schimmeldeskundige en werd in 1917 buitengewoon hoogleraar in de plantenziektekunde (fysiopathologie) aan de universiteit in Utrecht. Daarmee was zij de eerste hoogleraar in Nederland. Let even op die datum. Het is 103 jaar geleden…
Ze was bepaald niet van de straat, ze was telg uit een bekend artsen-geslacht. Het studeren was haar wel met de genen mee gegeven
Als hoogleraar leidde ze vele vrouwelijke schimmeldeskundige op, zo droeg ze zeker bij aan de groei van het aantal vrouwelijke wetenschappers.
Haar levensmotto was: Werken en feesten vormt schoone geesten.
Ik vind hem leuk.
lees ook: Leren? neem de tijd
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!