Vijf vragen over pgb en huishoudelijke hulp beantwoord

pgb en huishoudelijke hulp

pgb en huishoudelijke hulp: hoe zit dat nu eigenlijk?

Wanneer heb jij of jouw kind hier recht op? En mag je er vervolgens mee doen wat je wilt? Lees hier de antwoorden op wat je je altijd al afvroeg over pgb.

[*]Wat is een persoonsgebonden budget?
Laten we bij het begin beginnen. Een persoonsgebonden budget – afgekort ‘pgb’ – is niets meer dan een soort subsidie van de overheid waarmee je zelf de zorg en hulp kunt inkopen die jij of je kind nodig heeft, zoals begeleiding en hulpmiddelen. Onder deze regeling valt onder andere huishoudelijke hulp. Er is wettelijk vastgelegd dat de tarieven toereikend moeten zijn om ook daadwerkelijk de juiste zorg te kunnen inkopen. Hoe hoog het budget precies is, mogen gemeenten echter zelf bepalen en kan dus verschillen. Uitgangspunt is wel dat het gerelateerd is aan de kosten van ‘zorg in natura’ (zie vraag 3).

[*]Wanneer heb je recht op pgb?
Als jij of je kind (jeugdhulp-budget) een bepaald ziektebeeld heeft dat ondersteuning nodig maakt, kom je in aanmerking voor een pgb. Denk hierbij aan een beperking, aandoening of chronische ziekte, waardoor je niet meer de gewone dagelijkse dingen kunt doen. Met een pgb ben je zelf verantwoordelijk voor de inkoop van de juiste zorg. Een belangrijk ijkpunt is dan ook dat de persoon in kwestie in staat moet zijn om het budget zelf te beheren of, in het geval van je kind, te laten beheren door een ouder.

Wat is het verschil tussen ‘pgb’ en ‘zorg in natura’?

Met een pgb ben je in principe vrij om zelf je zorgverleners te kiezen. Dat betekent ook dat je zelf bepaalt van welke voorzieningen je gebruik wilt maken, hoe vaak én tegen welke prijs. Je bent dus niet afhankelijk van de leveranciers van een thuiszorgorganisatie, maar gaat zelf op zoek naar zorgverleners die jou of je kind kunnen helpen. De administratie en betalingen doe je ook zelf. Let wel: zelf ingekochte zorg is vaak duurder dan de ‘zorg in natura’ die de gemeente aanbiedt. Zij regelen dan de hulp die vervolgens geleverd wordt door zorginstellingen, zoals thuiszorgorganisaties, die bepalen welke zorg je krijgt en hoe je die krijgt. Bij deze optie verloopt de administratie ook via de thuiszorgorganisatie en hoef je daar zelf niet naar om te kijken.

[*]Waarom zou je pgb gebruiken voor huishoudelijke hulp?
Een persoonsgebonden budget voor huishoudelijke hulp is niet alleen interessant omdat het een lagere bijdrage aan het CAK kan opleveren, maar vooral omdat je zelf een organisatie voor huishoudelijke hulp kunt kiezen en niet afhankelijk bent van de keuze van de gemeente.

[*]Hoe verloopt de (uit)betaling van pgb?
Sinds 1-1-2015 geldt in Nederland het zogenoemde trekkingsrecht, wat inhoudt dat alle declaraties uit het pgb, zowel van zorgverlener als de bemiddelende thuiszorgorganisatie, door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moeten worden uitbetaald. Jij of de bemiddelaar dient dus de declaraties in bij de SVB en deze betalen uit op basis van het door de gemeente beschikbaar gestelde budget.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door  Kruiswerk Achterhoek

lees ook  tips om geld te besparen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)