Veranderingen als je kind 18 jaar wordt!
Als je kind 18 wordt, veranderet er nog al wat. Het is goed dat eens op een rijtje te zetten
Zodra je zoon of dochter 18 jaar wordt, zijn ze officieel meerderjarig. Maar tot hun 21e verjaardag zijn ze ‘jongmeerderjarig’. Dit houdt in dat je als ouders in die periode wettelijk verplicht bent om nog te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en hun studie. Dit geldt in principe voor alle situaties:
-
- [*]
studerend of niet studerend
-
- [*]
werkend of niet werkend
-
- [*]
uitwonend of thuiswonend
Maar let op: Vanaf het moment dat kinderen 18 zijn, zijn hun ouders niet meer aansprakelijk voor de schade die ze veroorzaken, of de schulden die ze maken.
Tot hun 18[SUP]e[/SUP] jaar betalen ouders vrijwel alle kosten van levensonderhoud. Kinderen zijn gratis meeverzekerd voor ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering.
Als tegemoetkoming in deze kosten ontvangen zij kinderbijslag. Ouders met een laag inkomen ontvangen daarnaast een kindgebonden budget. Gescheiden ouders hebben vaak te maken met een alimentatie ten behoeve van de kinderen.
Wat verandert er voor ouders?
-
- [*]
De kinderbijslag stopt aan het eind van het kwartaal waarin je kind 18 wordt. De Sociale Verzekeringsbank stelt je hiervan op de hoogte.
-
- [*]
Het kindgebonden budget stopt als je kind 18 wordt.
-
- [*]
Je kind is niet meer gratis meeverzekerd voor ziektekosten.
-
- [*]
Ben je gescheiden en ontvang je kinderalimentatie, dan kan je kind zelf de alimentatie gaan ontvangen tot zijn of haar 21e verjaardag, of tot het financieel zelfstandig is vanwege eigen inkomsten.
Wat verandert er voor je kind?
-
- [*]
Vanaf hun 18e jaar hebben studerende kinderen recht op studiefinanciering. Vanaf 1 september 2015 geldt daarvoor de volgende regeling:
-
-
- [*]
-
MBO-studenten hebben nog recht op een basisbeurs die niet terugbetaald hoeft te worden.
-
-
- [*]
-
HBO- en universiteitsstudenten kunnen vanaf 1 september 2015 alleen nog lenen.
-
-
- [*]
-
Kinderen van minder draagkrachtige ouders kunnen een aanvullende beurs krijgen. Deze hoeft niet terugbetaald te worden als ze binnen 10 jaar met een diploma afstuderen.
-
-
- [*]
-
Je kind bepaalt zelf hoeveel hij of zij leent (tot het wettelijke maximum) voor levensonderhoud en collegegeld.
-
-
- [*]
-
De verplichte aflosfase gaat van 15 naar 35 jaar. Bij voortijdig stoppen met een opleiding of studie heeft je kind direct een studieschuld. Lees voor meer informatie De nieuwe studiefinanciering op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs ofwel DUO.
[*]Jongmeerderjarigen die met hun 18e nog op school zitten, hebben geen recht op studiefinanciering. Voor hen is er de ‘tegemoetkoming scholieren’ ,net als de studiefinanciering uitgekeerd door de DUO. Deze bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Zoek voor meer informatie op ‘tegemoetkoming scholieren’ op www.duo.nl
[*]Vanaf hun 18e verjaardag hebben jongmeerderjarigen recht op zorgtoeslag. Zij moeten die zelf aanvragen via Je kind moet beschikken over een DigiD, die is gratis aan te vragen op [URL=”http://www.digid.nl”>www.digid.nl De premie voor de zorgverzekering wordt voor een groot deel gedekt door de zorgtoeslag.
[*]Van hun 18e tot hun 21e kunnen kinderen van gescheiden ouders de (kinder)alimentatie op hun eigen rekening gestort krijgen. Degene die de alimentatie betaalt moet dit wel zelf regelen.
Wat moet verder geregeld worden?
-
- [*]
Ziektekostenverzekering. Aangezien een kind vanaf 18 jaar niet langer gratis meeverzekerd is, moet een ziektekostenverzekering afgesloten worden.
1. Je kunt je kind op je eigen polis aanmelden en zelf de premie betalen. Als je een collectieve verzekering hebt lopen kan dit voordeel opleveren. Houd er rekening mee dat je kind zelf te zorgtoeslag ontvangt.
2. Je kunt je kind zelf een verzekering laten afsluiten bij een zorgverzekeraar. Hij of zij krijgt dan ook zelf de bijbehorende rekening. Je kunt hierbij ook denken aan een studentenpolis.
-
- [*]
WA-verzekering. Regel een WA-verzekering op naam van je kind, tenzij een kind tot 21 jaar nog meeverzekerd is bij je eigen aansprakelijkheidsverzekering.
De 18[SUP]e[/SUP] verjaardag van je kind is dus niet alleen een feestje. Er vallen inkomsten weg en er komen kosten bij, dus het is goed om je kind tijdig te informeren over het aanvragen van studiefinanciering en zorgtoeslag.
Hoe bereid jij je voor op de financiële wijzigingen als je kind 18 wordt?
Lees ook: mijn vaste lasten zijn te hoog: wat nu?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!