Uit de armoekeuken: Vergulde Armoe
Op zoek naar nieuwe gerechten in de armoe keuken stuitte ik op een hilarisch recept dat Vergulde Armoe heet.
Het is een recept voor runderlapjes met witte kool.Nu is kool bepaald niet de Rolls Royce onder de groenten en een goed doorregen runderlap past ook prima in de armoe keuken. Toch ga ik het recept niet uitwerken: het lijkt me gewoon niet lekker.
Wat is er mis met vergulde armoe
Ik ben er in alle recepten van uit gegaan, dat de ingrediënten simpel zijn, maar het gerecht lekker.
In dit geval moet je het rundvlees koken. En daar ga je al. Gekookt vlees? Jakkie bah… Ik vind dit eigenlijk wel interessant, het is het eerste armoe recept wat me echt niet aanspreekt. En ik vroeg me af waar dat door komt. Is het omdat de buitenlandse gerechten gebruik maken van knoflook en uien?
Iets wat in de Nederlandse keuken eigenlijk pas de laatste 20 jaar gemeengoed is geworden?
Maar goed, terug naar Vergulde Armoede
Nadat je het rundvlees hebt gekookt, bak je gesnipperde witte kool aan in een beetje boter en voegt er dan het vleesnat van de runderlappen bij. Dat ziet er allemaal grauw wit uit. En dat los je op met…kerrie poeder.
En inderdaad dan ontstaat natuurlijk een prachtig goudgeel gerecht. Maar nog steeds oneetbaar, met de in plakjes gesneden gekookte runderlap….
Dit recept komt uit 1955 en is van de radiokok Edmond Nicolas.
Op zich had de man wel een puntje: kool en kerrie gaan heel goed samen. Maar niet op deze manier.
Maak vergulde armoe eens a la Felicia
Snipper kool, bak spekjes uit Fruit een uitje, een appeltje en de kool met de gebakken spekjes mee.
En strooi daar royaal kerrie over.( En een beetje peper)
Kook ondertussen zoveel aardappelen als je nodig hebt.
Stamp de aardappelen tot een puree, gooi de groente erdoor: klaar!
lees in de armoe keuken ook eens: wentelteefjes
Gekookt vlees hoeft niet per difinitie vies te zijn. Kipcocktail maak ik ook met gekookte kip :) Het recept ziet er toch prima uit hoor.
hoe simpeler hoe lekkerder vind ik altijd. ingewikkeld ook heel lekker maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan
Oeh ik houd wel van een lekker stukje rundvlees, het klinkt aardig goed moet ik zeggen!
Soms kan iets simpels des te.lekkerder zijn
Wat leuk om zo op nieuwe recepten te komen. Ik had er echt nog nooit van gehoord en ik google vaak nieuwe recepten
Ik ken vergulde armoe niet en ik ga t ook maar niet proberen. Maar witte kool in een stamppot daar zeg ik geen nee tegen.
Dat is echt een recept dat de tand des tijds heeft doorstaan zeg. Wij eten witte kool meestal als stamppot maar dit klinkt ook erg lekker.
gekookt vlees klinkt niet erg lekker moet ik zeggen. van vergulde armoe had ik nog niet eerder gehoord
Ik ben niet zo van het rundervlees, maar mijn moeder is er ook altijd mee in de weer.
Grappig dat je deze recepten probeert en er een hele andere draai aangeeft, ik moet zeggen dat ik een recept heb met gehakt in de oven en die bak je ook niet eerst, maar doe je zo rauw in de oven, de eerste keer dacht ik dat het nooit goed kon gaan, maar het is heerlijk. Witte kool maak ik dan weer nooit.