Uit de armoe keuken: Sloppy Joe
De Amerikaanse keuken, levert ons enorm veel recepten op uit de armoe-keuken, die overigens in Amerika Poor Mans diner heet, vandaag de Sloppy Joe
Sloppy Joe is een mooi voorbeeld van een recept ui de armoe keuken wat heel goedkoop en heel lekker is.
Over de oorsprong van dit gerecht met z’n toch wat onaantrekkelijke naam: Knoeipot Joe bestaan vele verschillende verklaringen.
Een ding is duidelijk: Sloppy Joe is een van de vele gerechten die in de vorige eeuw in Amerika populair werden, toen gehakt zijn intrede deed.
Gehakt, in Amerika ground beef of loose meat genoemd, is natuurlijk ook een prima manier om magen te vullen. En om te zorgen dat je er nog meer magen mee kon vullen, verwerkte men broodkruimels, tomatenpuree, kaas en wat ze nog maar meer voor handen hadden door.
Broodje gehakt een Sloppy Joe?
Men kende in Amerika het losse vlees broodje. Gewoon een bolletje met gefruit gehakt, niet meer en niet minder. Het verhaal wil dat in een café in Sioux City, Iowa, de kok , Joe dus op het briljante idee kwam om een scheut tomaten ketchup over het broodje loos meat te gieten ( wie weet was het gewoon een beetje dronken, of zo verliefd dat hij niet wist wat hij deed…)
Er zijn ook mensen die zeker weten dat dit broodje uit een beroemd restaurant in Key West komt en dat restaurant heette…je raad het al: Sloppy Jo. Deze bar opende op 5 December 1933, de dag dat de drooglegging stopte.
Het zou ook nog zo kunnen zijn dat de oorsprong van dit broodje in Havanna ligt, want ook daar is een Sloppy Joe bar, die beroemd is geworden door de schrijver Hemmingway
Hoe maak je een Sloppy Joe?
Ingredienten
- 500gr gehakt ( half om half, rund of kip)
- 1 ui in ringen
Voor de saus
- Een hele flinke scheut ketchup (of een klein blikje tomatenpuree)
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel (gewone)mosterd
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 1 eetlepel fijn gehakte knoflook
- 1 theelepel chillipoeder.
- Broodjes
- Groenten komkommer, boontjes broccoli, wat je toevallig over hebt
Bereiding
Fruit de uien
Fruit het gehakt en laat dat samen een minuut of zeven staan.
Roer dan achter elkaar de ingrediënten voor de saus door het uien gehakt mengsel.
Laat nog een minuut of vijf pruttelen.
Schep de sloppy joe over de opengesneden broodjes.
Leg de groenten ernaast. Klaar
Lees ook eens: Bloedworst
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!