Trouwen uit liefde? Door felice

trouwen uit liefde

Trouwen uit liefde? Doen we dat altijd al?

Dat valt wel mee. Eeuwenlang zijn mensen met elkaar getrouwd omdat dat economisch zo uitkwam en met liefde had het niks te maken. In vele niet –Westerse landen is het nog steeds gebruikelijk dat ouders de keuze van de huwelijkspartner bepalen. Wij kennen daar de uitwassen van. Gedwongen huwelijken tussen jonge, volledige verwesterde meisjes en oude mannen, die in een voor ons onvoorstelbaar ouderwetse traditie leven.

Is trouwen uit liefde de enige juiste keus?

Dat is natuurlijk een gevaarlijke vraag: we moeten er niet aan denken uitgehuwelijkt te worden. Ik ook niet eerlijk gezegd. Echter: een op de drie huwelijken loopt uit op een scheiding. En we kennen allemaal om ons heen wel een huwelijk waarbij beide partners zo ongelukkig zijn, dat je je afvraagt wat hen in godsnaam bij elkaar houdt.
Zelf zag ik eerlijk gezegd ook nooit een oplossing: beide vormen hebben hun onaantrekkelijke kanten. Daarom vond ik het artikel: Trouwen in gemeenschap van gekte, ook een enorme eye- opener. Het is een artikel van Alain de Botton, oprichter van de School of life.

Alain de Botton zegt dat wij onszelf en de ander niet kennen. Op onze eigen manier, stelt hij, zijn we allemaal gek, we hebben allemaal wel wat. Een goede relatie is niet zo zeer een verbintenis tussen twee gezonde mensen. Maar een verbintenis tussen twee gestoorde mensen die de vaardigheid, of het geluk hebben, dat ze zich hebben aangepast aan elkaars gekte.

Hij benoemt een heleboel reden waarom we zo beroerd zijn in het kiezen van de juiste partner. (daarover later meer).
Maar wat is nu zijn oplossing? Het wordt tijd dat we ons degelijk en goed voorbereiden op een huwelijk. Dat we ons verdiepen in wat het huwelijk van ons verwacht. Wat we er zelf van verwachten, inzicht in onze eigen gekte en inzicht in de gekte van de ander. Elkaar vragen stellen: hoe kunnen we ons samen ontwikkelen? Hoe kunnen we vrienden blijven. Kunnen we samen kinderen opvoeden? Hij noemt het: het psychologisch huwelijk. Ik zie er wel wat in.

Lees ook: het goede gesprek en de smartphone 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)