Tips om een feestje te budgetteren!

kosten van een feestje

De kosten als je een feestje. plan jij die van te voren als je een feest organiseert?
Of merk je pas achteraf dat je veel meer geld hebt uitgegeven dan de bedoeling was?

Wat voor feestje je ook wil organiseren, je moet altijd het een en ander voorbereiden. Bijvoorbeeld door te bedenken op wat voor tijd je het feest wil laten beginnen, hoeveel gasten je uit wil nodigen, of ze blijven eten of niet, en tenslotte moet je inkopen gaan doen.
En dan is het vaak schrikken bij het afrekenen bij de kassa!

Een klant van me vertelde dat de verjaardagen in haar familie uitgebreid gevierd worden. Dit betekent voor haar gezin dat ze drie keer per jaar van 10:00 uur in de ochtend tot middernacht familie op bezoek hebben. Behalve koffie, thee, taart, drankjes en borrelhapjes verzorgen ze twee maaltijden en dit brengt veel kosten met zich mee.

Even nadenken

Omdat zij op dezelfde wijze onthaald worden bij alle verjaardagen in de familie, was het in eerste instantie niet bespreekbaar om te besparen op deze kosten. Tijdens een vervolggesprek gaven ze aan dat ze nog steeds gastvrij zijn als ze het feest in de middag laten beginnen. Een kleine stap die, gezien het aantal gasten, al een besparing op kan leveren.

10 Tips om de kosten van een feestje binnen je budget te houden:

1. Stel vast wat je maximaal uit wil geven aan het feestje. Maak een inschatting van de totale kosten voor alle feestjes in een jaar en reserveer hiervoor maandelijks een bedrag op een spaarrekening.
2. Bepaal het aantal gasten en het tijdstip waarop je wil feesten. Bij de uitnodiging voor een middagborrel geef je een eindtijd aan, voor een feest in de avond geef je een begintijd aan en eventueel een eindtijd. Of je nodigt ze uit om te komen eten

3. Bereid de hapjes, taart of een maaltijd zoveel mogelijk zelf. Als je veel gasten wilt uitnodigen, is het ook leuk om iedereen zelf wat lekkers mee te laten nemen. Als je dit coördineert kun je meer variatie op tafel zetten.
4. In plaats van taart kun je ook verschillende kleinere lekkernijen presenteren. Laat een taart nooit voorsnijden. Niet iedereen wil een groot stuk!

Maak het zelf

5. Als hartig gerecht kun je pizza’s (warm) maken en in kleine stukjes snijden.
6. Wees creatief met je hapjes. Je kunt er iets leuks van maken zonder dat het veel hoeft te kosten. Denk aan de presentatie, dat is een belangrijk deel van de smaakbeleving. Gezonde hapjes zoals komkommer, kleine tomaatjes en radijs doen het ook goed. Zoute stengels, kaasstengels en gezouten pinda’s zijn een voordelige aanvulling.

7. Maakt een grote kom met punch, sangria of een andere tropische mix van drank. Iedereen kan zelf drank inschenken en je hoeft minder drank in te slaan.
8. Bepaal zelf wat je aan drank wil schenken. Je bent geen café, dus je hoeft niet alles op voorraad te hebben. Zorg voor voldoende gekoeld water en andere alternatieven zonder alcohol, maar ook hierbij hoef je niet te overdrijven, het is jouw feestje!

9. Vraag iemand uit je vriendenkring om de muziek te verzorgen. Maar misschien heb je zelf al een Play-list, die je laat horen.
10. Vragen gasten waar ze je blij mee kunnen maken? Als je weinig te besteden hebt kun je geld vragen om het feest te bekostigen. Maar je kunt ook geld vragen voor een wat groter spaardoel zoals een nieuw meubelstuk, een auto of een nieuwe laptop.

Door de kosten voor een feestje te budgetteren, maak je een bewuste keuze hoeveel geld je hiervoor uit wil geven. Hoe vaak hoor je niet dat mensen veel te veel hebben ingeslagen voor een feestje en bederfelijke waar weg moeten gooien?
Het geld dat je bespaart door te budgetteren, kun je of op de spaarrekening zetten, of uitgeven aan iets anders.

Welke tip heb jij om de kosten van een feestje binnen je budget te houden?

lees ook: 5 vragen over pgb

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)