SOA test voor geruststelling en gezondheid
Ook al neem je voorzorgsmaatregelen, er is altijd kans dat je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) oploopt. Je loopt het risico niet alleen als je onveilig seks hebt, maar ook bijvoorbeeld als het condoom dat je gebruikt, scheurt. Wil je zeker weten dat je geen soa hebt gekregen na seksueel contact? Dan biedt een soa-test uitkomst.
Een soa test voor geruststelling en gezondheid
Als je je afvraagt of je een soa hebt, geeft dat waarschijnlijk een onrustig gevoel. Het heeft weinig zin om met die onzekerheid te blijven rondlopen. Door te testen of je een soa hebt, stel je jezelf in ieder geval gerust. Aan de andere kant is het ook belangrijk om te weten waar je aan toe bent omdat je voor je eigen gezondheid maatregelen kunt nemen en daarmee ook je bedpartners beschermt.
Verschillende soorten soa’s
Er zijn zeven soa’s die vaak voorkomen. Deze zijn allemaal op hun eigen manier besmettelijk en kunnen dus tijdens onbeschermde seks overgedragen worden:
– Chlamydia is een bacterie die overgedragen wordt.
– Gonorroe kan ontsteking van de bijballen of de eileiders tot gevolg hebben.
– Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus en vormen zich op de geslachtsdelen en rond de anus.
– Hepatitis B is een infectieziekte die de lever ontsteekt.
– Herpes genitalis is een virus dat zorgt voor pijnlijke blaasjes rond en in je geslachtsdelen. Het virus blijft lang aanwezig en kan bovendien weer terugkeren.
Het belang van vroegtijdige detectie
Niet alle soa’s zijn duidelijk herkenbaar. Vaak heb je last van jeuk aan je geslachtsdelen, er vormen zich blaasjes of je hebt een branderig gevoel tijdens het plassen. Vrouwen kunnen in bepaalde gevallen last hebben van een hevigere bloeding tijdens de menstruatie. Het komt ook voor dat je niet merkt dat je een soa hebt. Dat maakt dat het belang van regelmatig testen alleen maar groter.
Als je chlamydia niet tijdig behandelt, kan het tot vermindering van de vruchtbaarheid leiden of in het ergste geval word je zelfs onvruchtbaar. Datzelfde geldt voor vrouwen die gonorroe oplopen. Hepatitis B kan ervoor zorgen dat je lever minder goed gaat werken. De ontwikkeling van het hiv (humaan immunodeficiëntie virus) kan aids tot gevolg hebben. Daarbij neemt je afweersysteem af en word je vatbaar voor zeldzame ziektes.
Je kunt een soa test bestellen om te achterhalen welke soa je hebt en welke behandeling je nodig hebt.
Soorten soa tests
Iedereen die geen vaste bedpartner heeft, loopt risico op een soa. Het is dus voor zowel mannen als vrouwen aanbevolen om regelmatig een soa test te doen. Voor mannen die met andere mannen seks hebben, beveelt het NHG, het Nederlands Huisartsen Genootschap, aan om zich eens per half jaar te testen op soa en hiv. Dit doe je betrouwbaar met een soa zelftest mannen.
Neem zelfzorg serieus en denk aan preventie maatregelen
Een soa komt voor in bloed, sperma, schaamhaar en vaginaal vocht. Het is dus niet zo dat je alleen bij penetratie een soa kunt krijgen. Ook bij slijmvliescontact of een wrijfcontact is dit mogelijk. Wees je hiervan bewust en gebruik als preventie altijd een condoom. Vermoed je dat je risico hebt gelopen, doe dan zo snel mogelijk een soa test.