Schrijftechnieken en hoe je ze kan gebruiken. door Lauressa
Schrijven is enorm helend en goed voor je geest. Het is eigenlijk de meest letterlijke vorm van je gedachten op een rijtje zetten. Je zet je gedachten op papier, waardoor het werkelijkheid wordt. Vervolgens kun je zelf beslissen wat je ermee doet. Of je dit nu op papier doet, of in een bestand op je computer, maakt niet uit. Ik heb zelf binnen twee jaar al honderden pagina’s in Word volgeschreven. Dagboeken, losse bestanden, schriftjes, lijstjes. In mijn huis en computer vind je ze overal. Inmiddels zou ik echt niet meer zonder kunnen. Hieronder staan een aantal voordelen van schrijven.
Een dagboek als praatpaal
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar een dagboek kan soms echt aanvoelen als een goede vriend. Wanneer je ergens heel blij mee bent, heb je niet altijd iemand om het mee te delen. Wanneer je ergens juist heel verdrietig over bent, heb je niet altijd zÃn om het met iemand te delen. In dit geval is het opschrijven een goede optie. Je kunt je verhaal kwijt en daarna voelt het ook echt anders dan voordat je begon.
Morning pages schrijven
Dit is geen dagboek, maar een bepaalde techniek van Julia Cameron. Je schrijft elke ochtend drie pagina’s vol. Het mag over van alles gaan. Alles wat in je hoofd opkomt schrijf je op. Je stopt dan ook niet met schrijven, totdat je deze drie pagina’s volgeschreven hebt. Het belangrijkste van deze techniek is dat je de pagina’s daarna meteen weggooit. Jij en niemand anders mag ze teruglezen. De oefening is een braindump, om je creativiteit op gang te helpen.
Bewaren voor later
Ik vind niks leuker dan oude dagboeken, agenda’s, lijstjes en bestanden teruglezen. Vaak kijk ik in oude dagboeken wat ik precies één of twee jaar geleden deed. Hierdoor onthoud je gebeurtenissen van vroeger niet alleen beter, maar het is ook fascinerend om te zien hoeveel je qua schrijfstijl, houding en manier van doen verandert over de jaren heen.
Bespiegelingen: schrijven en lezen
Wanneer je met een moeilijke kwestie zit, kan het helpen om alles even op te schrijven. Hierdoor schrijf je het letterlijk van je af en zet je je gedachten op een rijtje. Al snel komt de oplossing tot je, of bedenk je dingen die je eerder niet had bedacht. Ook kun je het later teruglezen, om te kijken wat je er op dat moment van vindt.
Schrijf jij vaak? Laat het weten in de comments!
Dit gastartikel is geschreven door Lauressa van Lauressamaria.nl
lees ook eens± oliebol: sentimental journey
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!