Psychosomatische klachten. Door Ellen Boere

psychosomatische klachten.

Concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid die niet over gaat, slaapproblemen, huiduitslag, depressieve gevoelens.
Dit kunnen klachten met een medische maar ook een psychische oorzaak zijn. De zogenaamde psychosomatische klachten.

Een mogelijk gevolg van deze klachten is dat de spierspanning toeneemt waardoor hoofdpijn, nek- of rugpijn ontstaat. Een ander effect van deze disbalans is dat pijnen en pijntjes waar je anders niet zo op zou letten je nu behoorlijk in de weg kunnen zitten. Soms leidt het zelfs tot ziekteverzuim.
Ok. Je hebt geconstateerd dat je er last van hebt. Wat nu?

Kun je er wat aan doen?
Ja, gelukkig wel.

Uiteraard heb je eerst, samen met je huisarts, medische oorzaken uitgesloten. Als blijkt dat je lichamelijk gezond bent kun je denken aan stress.

Psychosomatische klachten.

Zijn er omstandigheden in je leven die je zodanig aangrijpen of in de weg zitten dat je er lichamelijke klachten van zou kunnen krijgen?
Het kan van alles zijn: financiële problemen, ontslag, zorgen voor een ziek familielid, onzekerheid over jezelf en/of je uiterlijk of kwaliteiten, vervelende situaties op je werk, relatieproblemen, overbelasting en nog veel meer.

Belangrijk hierbij is dat je de sítuatie onder ogen ziet; dat je durft te kijken naar de echte oorzaak van je klachten. Ook als die oorzaak in jezelf te vinden is.
Dit klinkt makkelijker dan het is, want wat als je de oorzaak hebt erkend? Hopen dat de situatie verandert?
Meestal is dat hopen tegen beter weten in. Een logisch alternatief is, in het belang van je gezondheid (en vaak ook in het belang van de mensen om je heen) de situatie actief aan te pakken.

Hoe kan counselling hierbij helpen en wat is het eigenlijk?

Counselling is een vorm van hulpverlening waar je gebruik van kunt maken als er zich situaties in je leven voordoen waar je alleen niet uitkomt. Door middel van gesprekken worden je nieuwe inzichten en vaardigheden geboden waardoor je vanuit een ander perspectief naar je probleem kunt kijken.

Uiteindelijk kun je jezelf en/of je omstandigheden en problemen bekijken vanuit een andere invalshoek zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden, Daar ligt de echte sleutel tot verandering en het hervinden van je balans.

Wil jij er wat aan doen?

Counselling is heel laagdrempelig en toegankelijk zonder verwijsbrief van je huisarts.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden op dit moment nog een deel van de counselling gesprekken. Vraag dit van te voren na bij jouw verzekeraar.

Counselling voorkomt of beperkt uitval door ziekte en daarom zijn ook werkgevers vaak bereid om de kosten te vergoeden. Vraag dit na bij jouw werkgever.

zonder verplichting kennismaken

Ellen Boere
bedrijfscounsellor | personal coach | vertrouwenspersoon

Lees ook: wat je moet weten over psychosomatische klachten

Ik nodig je uit je ervaringen te delen in het reactieveld hieronder. Herken je dingen uit de tekst, laat het me weten! Weet je meer oplossingen? Ik hoor ze graag.

 

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)