over liefde en geld
Welke rol speelt geld in de liefde?
In een gesprek over liefde in een van de vele praatprogramma’s op tv , kwam de geld vraag aan de orde: in welke mate is een goed inkomen een pre voor een mannelijke huwelijks kandidaat.
Wedden dat jullie allemaal zeggen: nou dat is een stevig voordeel voor de man in kwestie! Geen geld, geen geluk…
Ik zei dat wel. En ik had het hartstikke fout! Het is bij jonge vrouwen nauwelijks een argument
Razendsnel herstelde ik mijn misser en bedacht dat dit het gevolg is tientallen jaren emancipatie! Yes !! vrouwen willen helemaal niet meer van een man afhankelijk zijn, maar stellen er prijs op hun eigen rok op te houden.
Weer fout.
De reden dat de huidige generatie voor dit argument niet heel erg warm loopt, is omdat de economische situatie in ons land drastisch is veranderd. Van de een-verdiener- situatie zijn we zacht en kalm, zonder dat we het eigenlijk merkten in een twee verdieners situatie gerold. Het traditionele model: man brengt het geld naar huis, vrouw houdt dat huis schoon, voldoet niet meer.
En niet omdat het zowel mannen als vrouwen, te weinig ruimte biedt of te weinig keuzevrijheid
Wil je in deze tijd een huid kopen, af en toe op vakantie kunnen, zorgen dat je kinderen kunnen studeren, moet je wel allebei werken. Anders wordt het schrapen of dingen laten..
Een ommezwaai in het denken over geld
Het is een ommezwaai die geluidloos is gegaan. Demonstreerden vrouwen 50 jaar geleden nog voor het recht om te mogen werken, ook als ze getrouwd waren, nu kunnen ze weinig anders meer.
Een groot deel van de vrouwen werkt parttime en zorgt fulltime voor het huishouden. Maar treedt daar ook niet een verandering op?
Dochterlief weet me te melden dat in haar vriendenkring het aantal vrouwen dat een betere ( beter betalende ) baan heeft dan hun mannelijke partner fifty-fifty ligt.
Nu is het wachten op het moment dat mannen het een pluspunt vinden als een vrouw een goed inkomen heeft.
lees ook eens: geld stinkt toch wel en lees zeker : liefde heeft meer namen nodig
Ik vind het een lastige. Vanaf mijn twintigste tot en met mijn 41ste een eigen (en goed) inkomen gehad. Al ben ik op een gegeven moment vrijwillig parttime gaan werken (27 uur) omdat ik er allerlei leuk werk en activiteiten naast deed. Maar ik was nog steeds onafhankelijk. Sinds alweer 2012 ben ik van geen verdiensten (gedoe met zwanger zijn op mijn veertigste, nieuwe leidinggevende zonder man en kinderen die moeilijk deed, ander onderwerp maar even) naar de start als zelfstandig ondernemer gegaan. Ik verdien nu véél minder dan ervoor – in loondienst met een goed salaris – en ik ben zoveel gelukkiger. Maar wel afhankelijker. En dat laatste zit mij toch dwars…
Tijd veranderen.. hier is het wel echt fifty fifty en vanwege omstandhigheden zelfs andersom
Geld is belangrijk dat zie je helemaal in deze periode. Maar wie het meeste verdiend maakt mij niks uit.
we zijn inderdaad veranderd in een samenleving met vooral tweeverdieners. En dat is ook nodig voor een mooi huis, gezin, hobby’s etc. Soms mag het wel wat minder