Over gratis en grenzen.
over gratis en sprookjes,uitkeringen en controleren gesproken
In haar blog “niks is gratis†stelt Cynthia Poen terecht dat gratis geld niet bestaat.
Dat is natuurlijk helemaal waar, alleen in sprookjes worden mensen overladen met goud. Maar,pas op, alleen dan wanneer ze zich keurig hebben gedragen. Waren ze lui, onaardig en brutaal, dan worden ze overladen met pek. Zie je zelfs in sprookjes is niks voor niks…
Ik vind het volkomen logisch dat de staat burgers die niet voor zich zelf kunnen zorgen uit de brand helpt. Voor kortere of langere tijd, dat maakt niet uit. Sterker nog ik vind dat een teken van beschaving. Niet ieder voor zich en God voor ons allen. Maar een besef dat we de maatschappij met zijn allen maken. En we dus zorgen voor mensen die om wat voor reden dan ook, niet voor zichzelf kunnen zorgen. Dat kan kort en dat kan lang duren, dat maakt niet uit.
Dat de overheid zeker wil weten dat iemand dat geld ook echt nodig heeft en dat controleert, is niet meer dan vanzelfsprekend. Wanneer jij geen baan hebt, maar van je suikeroompje elke maand twee duizend euro krijgt, hoeft de staat niet voor jou te zorgen.
Dat mensen die een bijstandsuitkering aanvragen het verschrikkelijk vinden dat hun hele doopceel gelicht wordt, snap ik. Dat zou ik ook niet erg prettig vinden van achter naar voren en terug gecontroleerd te worden. Maar meer nog zou ik gehinderd worden door de confrontatie met het feit, dat ik het dus zelf niet meer voor elkaar krijg.
controleren klaar..
Goed, de overheid heeft volkomen legitiem gecontroleerd op suikeroompjes en oude sokken onder matrassen. Die blijken er niet te zijn, de noodzaak van je aanvraag is bewezen.Je hebt je privacy niet voor niks opgeofferd. Uitkering wordt uitgekeerd.
Maar dan? In welke mate mag en moet de overheid de uitkeringsgerechtigden blijven controleren?
Het verhaal van de mevrouw die zeven duizend euro moest terug betalen, laat zien dat controleurs bij de mevrouw thuis in de keukenkastjes keken.
Dat is toch verregaand getver….Willen wij als land zo diep zinken? Kan dat niet anders?
Daarover morgen meer
lees ook eens: vriendinnen komen niet gratis
Ik was totaal verbijsterd door dit nieuws en vond het ronduit belachelijk. Maar ja, de controle moet er wel zijn, want er zijn te veel mensen te te vaak overla misbruik van maken.
Controle is wel nodig. Niet iedereen is goedgezind. Helaas.
Controle is nooit leuk, maar wel nodig. Bij zaken als uitkeringen is het niet meer dan logisch dat je soms nagetrokken wordt. En natuurlijk is het vervelend als een foutje dan tot een escalatie leidt. Maar als er geen controle zou zijn, zou het einde immers zoek zijn.
Vertrouwen is mooi, maar controle is beter. Zeker als ander mensen je feitelijk middels middels belastingen ondersteunen.
Was het maar zo makkelijk voor handhavers. Alles moet altijd aangetoond en bewezen worden. Er zitten altijd twee kanten aan het verhaal. De bijstandspot bij de gemeente is niet onbeperkt en je wilt graag dat het geld bij de mensen terechtkomt die het echt nodig hebben. Blijft lastig hoor.
Lastig, het komt natuurlijk vaker voor dat de goeden onder de kwaden lijden. Er zal wel een bepaalde grens moeten zijn maar er zijn altijd uitzonderingen..
moeilijke aan grenzen is dat er altijd randgevallen zijn. en dus willekeur. iemand die veel media-aandahct krijgt, krijgt meer gedaan dan iemand die niet niet die aandacht krijgt . Maar ik vind dat er juist voor dat soort gevallen altijd een marge moet zijn
Grenzen moet je altijd stellen, wat ik ook doe. Controleren is altijd belangrijk.
De menselijke maat, daar gaat het om. Net als met die bekeuringen via een scanauto. Ze vergeten dat ze met mensen te maken hebben.
Wat zo erg is dat zo iemand dan gelijk als fraudeur wordt bestempeld, alsof er moedwillig fraude is gepleegd. Laat deze woorden tot je doordringen. En het gaat heel ver, een kind dat zakgeld krijgt van een ex-partner of grootouder. Of als je een oude fiets op Markplaats hebt verkocht, of als je iets hebt voorgeschoten en daarom een Tikkie stuurt, ja het gaat heel ver. En dat is heeeel eng.
en het is zo eenvoudig op te lossen , zie Amsterdam: geef mensen een bepaalde marge waarbinnen ze cadeautjes /inkomsten kunnen hebben.