Maak kennis met Le Rêve Amsterdam over droom en daadkracht
De vrouw achter Le Rêve is Geneviève Schelkens-van Wel.
Hoe leer ik Geneviève kennen? Op internet natuurlijk.
Dochterlief, die mijn plezier in oorbellen kent, stuur mij een linkje van haar winkel.
Ik klik en beland in een echte, absolute snoepwinkel. Wat zeg ik, een luilekkerland.
Zoals iedereen weet ben ik voor mezelf een eersteklas schriep, maar ik dacht “doe-es-gek”
En ik bestelde een paar oorbellen met roosjes en een parel.
En dan? Dan komt het pakje binnen en ja…..internet he…het is niet helemaal wat ik hoopte.
Daar sta ik dan: ben ik ook eens aardig voor mezelf… Ik zoek contact met Geneviève en krijg de aardigste reactie ooit.
“Ik ben mijn bedrijf begonnen om vrouwen blij te maken, niet om ze teleur te stellen. Wat kan ik doen om je te helpen?” zegt ze. In een paar minuten zijn we eruit: hier een ringetje meer, daar een minder…
En klaar. En hoog tijd om Le Rêve Amsterdam beter te leren kennen.
België en Nederland
Als kind van Vlaamse ouders, is Geneviève opgegroeid in Zeeuws-Vlaanderen. Ze bleven zo dicht bij de Belgische grens wonen, dat het mogelijk bleef de kinderen naar een Belgische school te sturen. En zo gingen broer en zus in België naar school. Geneviève wilde perse niet. En uiteindelijk werd besloten dat zij in Nederland naar de basisschool zou gaan, maar in België naar de middelbare school school. Je voelt het aankomen. Toen de tijd daar was werd de afspraak: maar de universiteit doe je wel in België!
En als het zo ver is, doet Geneviève ook daadwerkelijk haar best een universiteit in België te vinden. Het wordt Tilburg, waar ze bedrijfseconomie gaat studeren.
Wie had gelijk? Waar zijn de scholen beter? In België? In Nederland? Als meer dan ervaren docent zeg ik: er is geen “beter” school systeem. Het ene systeem past beter bij je dan het ander. En kennelijk wist Geneviève al op heel jonge leeftijd wat bij haar past. Ik noem het een gave.
Een Belgisch meisje in Amsterdam.
Als ze 21 is, is ze klaar met met de eerste richting van haar studie. Op haar 23e was ze klaar met alle drie. Ze heeft bedrijfseconomie met strategische management, logistiek management en finance in haar zak. En na een half jaartje reizen, start ze een traineeship bij Albert Hein in Zaandam, waar iemand haar adviseert vooral niet in Zaandam, maar in Amsterdam te gaan wonen. En dat doet ze tot de dag van vandaag nog steeds.
Werken voor een ander
Na Albert Hein volgen Procter and Gambles en Douwe Egberts. “”Leuke banen”, zegt ze daarvan, “waar ik ongelooflijk veel geleerd heb. Ik vond het wel eens lastig dat al mijn plannen weer zoveel afdelingen langs moesten voor ik er mee verder kon. Maar aan de andere kant: zonder deze ervaringen had ik Le Rêve Amsterdam, nooit kunnen op en uitbouwen op de manier die ik nu doe”.
Werken voor jezelf
In 2017 wordt Geneviève moeder van een zoon. Wanneer ze na een lang zwangerschapsverlof terug komt bij Douwe Egberts, is nummer 2 al onderweg. En dan begint er nog iets duidelijk te worden. Geneviève is zoals ze zelf zegt, geen moeder geworden om om 5 uur kantoor te verlaten om gehaast de kinderen op te halen, zodat ze om 7 uur haar laptop weer kan openklappen.
Ze besluit thuis te blijven.
Wanneer haar man na de eerste mama-blijft-thuis-dag thuis komt en vraagt hoe het thuis zijn bevalt, is het volkomen duidelijk dat thuis blijven de oplossing niet is.
En op zijn vraag “Wat wil je dan doen? “ is het antwoord: “Oorsieraden maken”.
Dromen en durven.
In 1986 had Geneviève een opleiding aan de Belgische kleinkunst academie in Eeklo gevolgd. Een academie waar je leert schilderen, tekenen en veel meer van dat soort zaken. Ze wist van zichzelf dat ze creatief was en schreef haar webshop Le Rêve Amsterdam, webshop voor in oorsieraden, in bij de Kamer van Koophandel.
Op dat moment had ze nog nooit een oorbel gemaakt. Maar…Geneviève weet van kinds af aan al wat bij haar past, zoals we hebben gezien.
En het paste.
Droom en daad: Le Rêve
Ook al ben je nog zo creatief, ook al ontwerp je oorsieraden die iedereen wil hebben, klanten komen niet aangewaaid. Leveranciers zijn geen kaboutertjes die ’s avonds laat de juiste bestelling precies op tijd op de stoep zetten. Integendeel, leveranciers kunnen het leven van een onderneemster heel lastig maken ! Webshops hebben een website nodig en die groeien niet bij volle maan, klaar om te plukken…
Je moet hard voor werken om van je bedrijf een succes te maken. En hier komt de ervaring bij grote bedrijven goed van pas
Nog meer dromen:
Wanneer je in nog geen drie jaar tijd een uiterst succesvolle webshop in oorsieraden die je zelf ontwerpt hebt opgebouwd, dan heb je je droom wel verwezenlijkt, lijkt het. Maar we weten ook allemaal dat dat niet zo werkt. Een mens kan toch niet zonder droom, zonder doel ?
Geneviève bouwt niet aan een webshop, ze bouwt aan haar eigen merk. Blader mee door haar webwinkel en je herkent haar twee karakteristieken onmiddellijk. Alle sieraden zijn elegant, ze zijn nergens opdringerig of “right in the face”. Ze zijn er en maken ons mooier. En ze hebben allemaal een kleine romantisch detail, want zonder romantiek geen dromen…..
Mooi en inspirerend verhaal! Hier wordt ik blij van! Het motiveer me als startetende ondernemer om ervoor te gaan!
Mooi en inspirerend verhaal! Hier wordt ik blij van! Het motiveer me als startetende ondernemer om ervoor te gaan!