Lust je nog een stukje bruidstaart?

bruidstaart

In Nu.nl lees ik dat de verkoop van de bruidstaart van Charles en Camilla niet is doorgaan er werd te weinig op geboden.

Ik geef direct toe dat ik in opperste verwarring was: Charles en Camilla zijn toch al jarenlang getrouwd? Tja ik zal in een pub quiz de categorie Engels Koninklijk Huis, nooit winnen. Maar dit meende ik toch zeker te weten. En hoera! Ik had helemaal gelijk. Ze zijn al 17 jaar getrouwd en de bruidstaart is dus precies even oud.

Mij was toen direct duidelijk waarom de verkoop stagneerde. Wie wil er nu een stuk taart van 17 jaar oud? Ook al zijn er 18 flessen cognac in gegaan (zonde van die cognac trouwens) en meer dan duizend eieren. (dat kan toen, nu zijn eieren in Engeland op de bon). Zelfs met deze hoeveelheid ingrediënten, blief ik die taart echt niet meer.

Maar het schijnt dat mensen dit soort stukken taart kopen, vaak zitten ze in een mooi blikje, als verzamel object of – en dit is echt hilarisch – als beleggings object.
Met dat in het achterhoofd zouden mensen ergens tussen de 460 en 690 euro op tafel leggen?
De werkelijkheid is toch nog altijd veel gekker dan je kan verzinnen.

De bruidstaart bewaren…hoe kom je op het idee? Daar begon ik nu reuze nieuwsgierig naar te worden, dus….klom ik in Google.

De geschiedenis van de bruidstaart.

De bruidstaart is een Engelse uitvinding. Het was de preutse koningin Victoria die ermee begon.
Dat vond ik dan wel weer grappig. Zij liet voor de bruiloft van een van haar dochters een enorme taart in lagen bakken. En dat wou natuurlijk iedereen nadoen. In Nederland werd de bruidstaart voor het eerst vertoont bij het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901.
Het duurde bijna 50 jaar voor de bruidstaart in lagen, in Nederland gewoon was geworden.
Dat is best kort geleden. De bruidstaart en ik, we zijn bijna even oud.

Waarom bruidstaart bewaren?

Er wordt gezegd dat het geluk en vruchtbaarheid brengt aan de jong gehuwden, als zij het bovenste deel van de taart een jaar bewaren en dan opeten.  Iedere site die je er op na slaat,raad je aan de taart in te vriezen. Maar ho, wacht even. Zeventig jaar geleden had nog lang en lang niet iedereen een ijskast. Laat staan een vriezer….
Hoe bewaarde ze die taart?? Of heb ik hier te maken met een eeuwenoude traditie van 50 jaar??

Het Engelse recept

De bovenste laag van de traditionele Engelse bruidstaart is een fruit cake, dezelfde soort cake die ze maken met kerstmis. Een cake die lekkerder wordt naar mate de tijd verstrijkt… Maar of een taart 17 jaar lang lekker blijft? Wat denk jij

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)