Lekker en goedkoop: zelf pesto maken
Lekker en goedkoop: pesto maken
Tijdens een van mijn vele gesprekken met mijn medetuinders, zei mijn gesprekspartner: ik pestoficeer alles ! En gelijk heeft ze.
Hier in huis zijn we bijvoorbeeld dol op rucola en boerenkoolpasta, maar we zijn er ons zeer van bewust dat er nog veel en veel meer mogelijkheden zijn!
Wat is nu eigenlijk pesto?
De letterlijke betekenis van pesto is: fijngewreven koude saus. Voor fijngewreven mag je ook gepureerde koude saus lezen. Daar kan je heerlijk alle kanten mee op en het zegt niks over de ingrediënten.
De aller, aller eenvoudigste pesto
Pesto van daslook. Zoek een veld daslook. Pluk een zakje daslookblad. Neem ze mee naar huis, was ze goed en pureer ze met olijfolie. Een heerlijk, sterk smakende groene pesto!
Manlief en ik zijn er dol op. Het heeft even geduurd, maar toen vond ik hier in het dorp een veldje waar het spul als onkruid groeit.
De klassieke pesto
De klassieke pesto wordt gemaakt van basilicum, knoflook, pijnboompitten, Pecorino en de allerbeste kwaliteit extra vergine olijfolie plus een snufje zeezout.
De verhoudingen zien er ongeveer zo uit
- 30 gram basilicum
- 2 handjes geroosterde pijnboompitten (ong. 30 gram)
- 1 teentje knoflook,
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas( Pecorino)
- olijfolie
- peper en zout
- Maal het loof met de pijnboompitten, knoflook, kaas en wat olijfolie fijn in een vijzel, keukenmachine of met de staafmixer.
- Voeg dan net zoveel olijfolie toe tot de gewenste dikte en breng de pesto op smaak met peper en zout.
- Klaar!
Met de klassieke pesto in het achterhoofd kan je je vervolgens helemaal uitleven. Je kan de basilicum vervangen door willekeurig welk groen. En de pijnboompitten door willekeurig welke noten.
Rucolapesto.
Wanneer je een keer, heus maar een keertje rucola in je tuin hebt gezet, blijft het spul je achtervolgen…Wij werden er gek van tot we de rucola pesto ontdekten. Wij maken dat met walnoten, maar ik ben ook wel recepten tegengekomen waar ze het met macadamianoten maken. (maar die zijn wel een stukje duurder)
Tenslotte is er nog een soort pesto die ik graag met jullie deel:
De paardenbloempesto
2 handen paardenbloem groen
2 handen basilicum bladen
1 hand spinazie bladen ( hoeft niet)
gele blaadjes van 5 paardenbloemen
1 teen knoflook
hand pijnboompitten|
handje noten of zonnebloempitten
Olijfolie
Citroensap
Snufje zout.
Was de paardenbloemen in ruim water met azijn (2 eetlepels azijn op een liter water) Laar uitlekken of sla het droog.
Pureer alle ingrediënten met een staaf mixer tot een pesto. De daslook en paardenbloem pesto zijn vegan. En nee, die paardenbloempesto heb ik nog niet geprobeerd!
De (ongeveer) klassieker paar jaar geleden vaker gemaakt. Toch weer eens doen, zo lekker,
Hmmm ik ben dol op pesto maar ben meestal enkel nog maar voor de klassieke pesto gegaan. Zal mij inderdaad eens moeten verdiepen in de vele varianten.
Ik heb meestal wel een potje pesto in huis, maar heb het nog nooit zelfgemaakt. Misschien toch maar eens proberen, want het is ongetwijfeld nog een stuk lekkerder dan van de supermarkt.
Pestoficeer alles! Daar moest ik om lachen. Pesto maken staat op mn bucketlist.
Dankjewel voor het recept! Dit lijkt me erg lekker en de moeite waard om te doen.
Vroeger kocht ik altijd een potje. Nu heb ik me een vijzel aangeschaft en maak ik zelf pesto. Wat een verschil!
Hmmm, handig je recept, makkelijk ook. Normaliter koop ik pesto in een potje, maar het is zeker de moeite waard om zelf te maken en is lekkerder ook. Dank!
Super goed om zelf te doen n toch koop ik het altijd in potjes, ik ga het toch eens onthouden want zelf gemaakt is nog lekkerder.
Wat goed zeg. Ik ben zelf niet zo thuis in alle planten. Ik zou zo de verkeerde pakken.