Lekker en goedkoop, uit de armoekeuken: uiensoep.
Als er een gerecht is wat echt niet mag ontbreken in de armoekeuken dan is het wel uiensoep.
Uiensoep is de soep van de sjouwers en marktkooplieden die ’s morgens in alle vroegte hun waren naar Les Halles brachten, de grote overdekte markt in Parijs.
Vanuit les Halles werd die hele enorme stad voorzien van haar verse producten: vlees, vis, groenten en fruit. En zeker toen er nog geen ijskasten waren en er dus elke dag vers ingekocht moest worden, was het daar een drukte van belang. Hard werken dus voor de sjouwers en kooplieden, die met dat harde werken maar heel weinig verdienden.
Genoeg om zich een kom uiensoep te kunnen permitteren….Uiensoep kost natuurlijk helemaal niks…een paar uien, een snee stokbrood van gisteren en een restje kaas ( desnoods zonder kaas..)
In de tachtiger jaren werd uiensoep ineens heel populair! Het was een soort van chic en wereldwijs om dat te eten. In menig bistro in Nederland prijkte het op het menu: “kijk ons eens lekker Frans doen” In Frankrijk zag ik het nooit op de kaart staan. Tot nu toe ! Ineens is uiensoep weer hip!
De eerste keer dat ik het at, kostte het 10 euro, bepaald geen armoekeuken meer…. Maar het was wel heel lekker.
Hoe maak je uiensoep
1 kilo uien
Klontje boter (bij voorkeur echte)
Schepje suiker
1 liter bouillon
1 stokbrood
geraspte kaas.
Snij de uien in ringen en fruit ze in de boter, minstens een half uur. Strooi er een schepje suiker overheen, dan worden ze mooi bruin.
Als de uien zacht zijn, giet je de liter kokende bouillon erbij.
Even laten door koken.
Schep in kommen
Doe het brood in de soep
Strooi er kaas over.
Iets minder armoe ( maar wel heel lekker)
Fruit met de uien een laurierblad en een sliert tijm mee
Giet wat witte wijn bij de uien.
Leg de stokbroodjes met kaas erop even onder de grill voor je ze in de soep doet.
eet smakelijk want uiensoep is zooooo lekker.
lees ook eens moet er spek of worst in de boerenkool
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!