lekker en goedkoop: koken met kruidnagel
Je zou bijna geloven dat de kruidnagel een oer-Hollands kruid is, zo veel en zo vaak gebruiken we hem in allemaal Hollandse gerechten.
Ik noem maar speculaas en rode kool…
het is ook ene specerij met een beetj enostalgisch geurtje vind ik. Bij mijn oma in de keuken snoven wij graag aan dat gele busje…
Maar Nederlands is het zeer zeker niet, de kruidnagel groeit en bloeit alleen in de tropen. En dan nog niet eens overal. Kruidnagels groeien van oorsprong op de Molukken, daar komen nog steeds de meeste vandaan, maar je vindt ze ook op Madagaskar, Tanzania (voornamelijk op de eilanden Zanzibar en Pemba), Sri Lanka, Maleisië en Grenada.
Het alleen recht op kruidnagels
Nou hebben wij Hollanders wel iets met die kruidnagel. In 1692 veroverde onze Oost-Indische compagnie de Molukken op de Portugezen. Wij vonden dat een heldendaad, de Portugezen dachten daar anders over… Hoe dan ook, de Nederlanders verboden onmiddellijk het uitvoeren van kruidnagelbomen. Om duidelijk te maken dat het menis was, stond daar de doodstraf op.
Zo bezat Nederland bijna 100 jaar het alleenrecht op kruidnagels.
Hoe groeien ze
Het duurt minstens zes om zelfs acht jaar, voor een kruidnagelboom vrucht draagt. Maar dan heb je ook wat! De boom kan honderd jaar oud worden.
Koken met kruidnagel
Koken met kruidnagel hoort zeker in de categorie lekker en goedkoop, je hebt namelijk maar heel weinig van nodig om resultaat te boeken. Ik gebruik zelf bij voorkeur een hele kruidnagel die ik na het koken weer uit het eten of de bisschopswijn vis. Ik vind het spul er gemalen gewoon niet zo fris uitzien in wijn of rode kool. Je ziet dan van die bruine korreltjes, die ook nog eens blijven drijven… In gebak kan je wel beter gemalen gebruiken. Dan verdeel je de smaak beter
Even een handigheidje: een hele kruidnagel geeft evenveel smaak af als een kwart theelepel gemalen!
Teveel kruidnagel in het eten?
Aaiiii, daar is dan niet zo veel meer aan te doen….Het spul smaakt nu eenmaal sterk. De enige oplossing is eigenlijk: meer maken.
Dus nog een fles rode wijn in de bisschopswijn, nog een paar appeltjes bij de rode kool…
Ik ben nooit voor eten weggooien, maar als ik zou uitschieten met de bus kruidnagelpoeder zou ik het overwegen…Ik zei toch….je hebt maar een heel klein beetje nodig!
lees ook : zijn zooi jouw zooi
Kruidnagels is echt mijn minst favo specerij, naast kaneel en nootmuskaat. Maar wel leuk om te weten waar het vandaan komt.
Ik kook eigenlijk nooit met kruidnagel.
nee?zo lekker!
Heel handig kruid om in huis te hebben. Maar inderdaad kleine hoeveelheden van nodig.
Ik gebruik het niet veel
Ik ben bij ons thuis niet de kok
Als indo ontbreekt kruidnagel uiteraard niet in mijn kruidenkabinet. Ik gebruik het vaak bij Aziatische gerechten zoals Vietnamese Pho Soup, Indiase Masala Chai, Indische stoofgerechten en indo zoetigheden.
klinkt heerlijk
Hier gebruik ik het niet veel. Af en toe een beetje kruidnagel bij de boontjes.
Ik gebruik het nog wel eens bij draadjesvlees: geprikt in een laurierblaadje.