Lekker en goedkoop in de armoekeuken: Migas

migas

Migas, is een toppertje als het gaat om snel, lekker en je hebt het toch al in huis.

Ik ontdekte dit gerecht in de kant en klaar afdeling van een supermarkt in Malaga. Het zag er simpel en zeer Spaans uit, ik had er nog nooit van gehoord. We besloten het mee te nemen om uit te proberen.

Laat ik er niet om heen draaien: het viel behoorlijk tegen, het smaakte eigenlijk vooral naar oud-brood en vet.
Nou, dat was dus ook precies wat het was!

herders eten

Het spul heet Migas, tenminste dat stond op de verpakking en even googlen leerde ons dat we hier te maken hadden  met een authentiek Spaans gerecht. Gemaakt van …jawel: oud brood en schapenvet.
Het verhaal wil dat de herders, wanneer ze de bergen in gingen, hun laatste restjes brood verkruimelden, dat opbakten in schapenvet met een beetje knoflook.

Een romantisch verhaal en vast en zeker waar. Herders waren zo arm als kerkmuizen, dus die gooiden geen stukje brood weg. En schapenvet en knoflook, dat heb je altijd wel voor handen. Ik ben thuis gaan experimenteren. Het idee van restverwerking spreekt me altijd aan. Ik bedacht deze Migas. Zonder schapenvet maar wel met een stukje chorizo, dat hadden die arme herders vast wel bij zich, hoop ik voor ze.

Wat heb je – ongeveer – nodig voor de Migas

 blokjes spek (niet teveel)
oud brood
stukje chorizo
1 teen knoflook
1 ui
1 tomaat

Je ziet je hebt hier alles al voor in huis en als je het niet hebt, heb je wel iets wat er op lijkt. Aubergine smaakt er ook heerlijk bij. Persoonlijk kruid ik het graag met gerookte paprika poeder, maar dat moet je ook maar lekker vinden.

 Hoe maak je het?

Bak de spekblokjes uit. Doe het verkruimelde brood erbij , de gesnipperde ui en de fijngesneden knoflook. Roer alles door elkaar, zet een deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Na 5 minuten roer je er de chorizo en de tomaat bij. ( als je er aubergine in wil doen, doe die dan gelijk met de ui en knoflook

Erg lekker

like Like
11 antwoorden
    • Felice Veenman
      Felice Veenman zegt:

      tja….het oorspronkelijke recept zegt schapenvet…ik zou zeggen: een goede olijfolie.
      maar in dat geval zou ik het zeker kruiden met wat gerookte paprikapoeder. dat beetje extra smaak heb je dan wel nodig

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)