Lekker en goedkoop: in de armoe keuken: wentelteefjes
Over het wentelteefje dat met suiker en kaneel in de armoekeuken hoort.
Voor we over wentelteefjes beginnen wil ik het eerst eens hebben over de combinatie suiker en kaneel. Met name in Amerika is dit zo’n gebruikelijke combi dat het zelfs een naam heeft: cinnamon sugar.
Bij de armoe keuken denk je natuurlijk niet direct aan suiker en specerijen. Dat heeft toch het aura van duur om zich heen hangen, vind je niet?
In Amerika werd suiker zo’n honderd jaar geleden, nog wel tijdens de Great Depression een normaal gebruiksgoed. Een beetje suiker was in elk huis wel aanwezig.
In Nederland – en de rest van Europa – was suiker eeuwenlang een luxeproduct. Niet omdat het zo moeilijk was om te maken, die techniek beheerste men al sinds 1785, maar omdat er belasting op geheven werd. En dat maakte suiker enorm duur. Toen aan het einde van de 19de eeuw die belasting werd opgeheven, werd suiker ook voor de gewone man betaalbaar.
Je ziet een beetje suiker kan best in de armoe keuken. Maar specerijen dan, zal je zeggen: kaneel, dat is toch duur. Dat is ook wel zo, maar met een klein beetje kaneel kom je heel ver. En de kunst van de armoekeuken is van weinig veel, heel veel te maken.
Wat mij wel enorm verbaasd, is dat in Amerika de kaneel suiker kon uitgroeien tot een basis ingrediënt waar mee je in arme tijden de boel toch nog een beetje op kon fleuren, terwijl wij in Nederland het alleen op de wentelteefjes eten.
Over naar de wentelteefjes
En wat heb je daar nu helemaal voor nodig
- een paar oude boterhammen
- 1 losgeklopt ei
- klontje boter
- scheutje melk
- Suiker
- Kaneel
Korstjes van brood afsnijden
Ei met melk loskloppen
Suiker en kaneel door elkaar roeren.
Haal de boterhammen door het ei mengsel,
smelt de boter
bak de boterham
bestrooi met kaneel en suiker
En nu komt de armoetest: hoeveel wentelteefjes kan jij hiervan maken? ik hoor het graag
Mijn oma maakte dat vroeger en toen was het echt een lekkernij, maar ik heb ze zelf ook weleens gemaakt, maar vind ze nu echt te zoetig…
Ik maakte vroeger op mijn werk wel eens wentelteefjes. Binnenkort maar weer eens doen
Oh, dat is kei lekker….
Zo lang geleden dat ik dit nog gegeten heb.
Heerlijk! Dit doet me denken aan de basisschool. Dan gingen mijn vriendinnetje en ik op woensdagmiddag naar haar oma, en die maakte altijd wentelteefjes voor ons. Smullen!
Ik krijg er meteen zin in. Heerlijk als iets lekker is en budgetvriendelijk bovendien!
Dit is hier nog steeds het favoriete ontbijt. Je krijgt er veel wentelteefjes uit met een beetje mengsel. Ik gebruik ook niet per se oud brood, vers brood is ook prima. In Frankrijk maakte ik het ook soms met verse brioche en aardbeien en bosbessen, heerlijk maar dan vervalt het goedkope natuurlijk wel.
We maken de wentelteefjes thuis nog steeds. Maar ik schenk altijd wel nog 3x een scheutje melk erbij.
Nou ik weet wel dat ik met een beetje mengsel altijd ontzettend veel wentelteefjes kon maken. Nu al heel lang niet gedaan, alhoewel ik denk dat mijn kinderen dit ook lekker vinden. Komt eigenlijk omdat ik tegenwoordig geen oud brood meer heb. Ze eten hier zoveel brood dat heeft geen tijd om oud te worden.