Kunnen vrouwen in de overgang last krijgen van gehoorproblemen?
over verschillende vormen van gehoorverlies
In de overgang zijn is nooit prettig. U krijgt last van verschillende onprettigheden. U kan bijvoorbeeld last krijgen van oorsuizingen. Onder oorsuizingen verstaan we ook wel zoemen sissen en brommen. Tijdens de overgang kan het zo zijn dat u eerder klachten over het gehoor krijgt. Het kan zijn dat de klachten ontstaan vanwege ouderdom. Toch is het verstandig om even een test bij een specialist te laten uitvoeren.Â
Door middel van decibels wordt er uitgedrukt hoeveel iemand kan horen, maar ook hoeveel gehoorverlies iemand heeft. Hierbij zijn er verschillende categorieën gehoorproblemen bij verschillende hoeveelheden decibel. Een verlies van minder dan 35 decibel houdt in dat er sprake is van een lichte slechthorendheid. Een gehoorverlies van 35 tot 60 decibel betekent een matige slechthorendheid. Bij 60 tot 90 decibel is er sprake van ernstige slechthorendheid en vanaf een gehoorverlies van 90 decibel wordt er over het algemeen gesproken over doofheid.
Gehoorverlies vaststellen of toch last van de overgang?
Houd de klachten van uw gehoor goed in de gaten. Bij verdere klachten van gehoorverlies is het aan te raden om eens bij een specialist langs te gaan, deze kan namelijk door middel van een audiogram zien of er ook echt sprake is van gehoorverlies. Om gehoorverlies dus definitief vast te stellen is het nodig om naar een gehoorspecialist te gaan. Mocht er nou een bepaalde mate van gehoorverlies gemeten worden, kunt u samen met de hoorspecialist een passende oplossing vinden. De oplossing hierbij kan een hoortoestel zijn, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De verschillende vormen van gehoorverlies kun je hieronder vinden:
Geleidingsgehoorverlies
Wanneer er door een specialist gehoorverlies wordt gemeten, kunnen er twee soorten gehoorverlies vastgesteld worden. U kunt namelijk last hebben van geleidingsgehoorverlies of zenuwgehoorverlies, bij beide soorten gehoorverlies kunt u vaak met een hoortoestel geholpen worden. Bij geleidingsgehoorverlies is er sprake van afwijkingen in het uitwendig oor of in het middenoor waardoor geluiden niet goed naar het slakkenhuis worden doorgegeven. Deze vorm van gehoorverlies kan worden veroorzaakt door een aandoening van de gehoorgang, het trommelvlies, het middenoor of de gehoorbeenketen.
Zenuwgehoorverlies
Afwijkingen in het slakkenhuis of de gehoorzenuw kunnen leiden tot zenuwgehoorverlies, dit wordt ook wel perceptieve slechthorendheid genoemd. Naast dat geluiden zachter klinken, kunnen de geluiden ook deels vervormd worden. Hierdoor klinken geluiden niet zoals ze normaal klinken, maar kunnen harde geluiden pijnlijk of onaangenaam zijn. Zenuwgehoorverlies kan worden veroorzaakt door een afwijking in het slakkenhuis, de gehoorzenuw of in de hersenen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er sprake is van zowel geleidingsgehoorverlies ald zenuwgehoorverlies, dit wordt gemengd gehoorverlies genoemd.
Gevolgen van gehoorverlies
Het hebben van gehoorverlies kan tot veel irritaties leiden, zowel bij uzelf als bij uw omgeving. Het telkens moeten herhalen wat er gezegd wordt of steeds harder moeten praten kan voor uw omgeving erg vervelend zijn, maar ook voor uzelf is dit vermoeiend. Het kost extra veel energie om te kunnen volgen wat er gezegd wordt waardoor u sneller moe zal zijn. Daarnaast kan slechthorendheid in het dagelijks leven ook gevaarlijk zijn, zoals in het verkeer. Doordat u minder hard hoort en minder goed hoort waar dingen vandaan komen kan dit de veiligheid in het verkeer belemmeren. Daarom is het aan te raden om bij symptomen van gehoorverlies deze niet te ontkennen, maar om langs te gaan bij een hoorspecialist.
lees ook eens: kleding uit de jaren 70
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!