Incontinentie: negeren is zinloos
Incontinentie komt heel veel voor in Nederland en ook in de rest van de wereld. Vooral vrouwen ondervinden last van dit probleem. Naar schatting hebben zo’n 700.000 vrouwen in ons land te kampen met dit probleem dat ook wel ongewild urineverlies genoemd wordt.
Verzwakte bekkenbodem
Belangrijkste oorzaak van incontinentie bij vrouwen is een door hormonale verandering verzwakte bekkenbodem. Komt er druk op de blaas bijvoorbeeld tijdens het lachen, springen of niezen dan bestaat de kans op ongewild urineverlies. Uiteraard is ongewild urineverlies bijzonder vervelend, zeker ook op de werkvloer. Wat nou als je net te laat bij het toilet bent? Wat moet je dan als je geen droge broek bij je hebt? Voor veel mensen vormt ongewild urineverlies een reden om zich ziek te melden om de simpele reden dat ze niet langer naar het werk durven.
De anatomie van de vrouw
De gemiddelde mens produceert per dag zo’n anderhalve liter urine, terwijl de blaas maximaal 300 milliliter urine aan kan. Incontinentie kent drie oorzaken: inspannings- of stressincontinentie, aandringcontinentie en een combinatie van deze twee. Inspannings- of stresscontinentie komt het meest voor. Springen, niezen of heel hard lachen zorgt dan voor extra druk in de buik en extra druk op de bekkenbodem. Dit gaat niet zelden gepaard met ongewild urineverlies. Ook vrouwen met overgewicht en chronische verstoppingen krijgen vaak te maken met incontinentie. Dat meer vrouwen te maken hebben met dit probleem zit simpelweg in de anatomie van de vrouw.
Negeren is zinloos
Het negeren van de problemen is zinloos en gelukkig is incontinentie tegenwoordig geen taboe meer. Met name door een aantal bezoeken aan de bekkenfysiotherapeut kunnen de klachten al heel snel afnemen. Dit kan soms al na zes sessies bij de fysiotherapeut aan de orde zijn. De gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut zal je behalve behandelen ook oefeningen leren waarmee de spieren rondom de bekkenbodem versterkt worden. Bewezen is dat zeventig procent van de vrouwen baat heeft bij een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut. De aangeleerde oefeningen kun je thuis ook prima uitvoeren, op elk gewenst moment en op elke plaats.
Meer zelfvertrouwen door incontinentiemateriaal
Ook het gebruik van onzichtbaar en fijn incontinentiemateriaal kan je in elk geval veel meer zelfvertrouwen geven, zeker ook op de werkvloer. Belangrijkste is om de klachten niet weg te duwen, maar er gewoon over te praten en goed voor jezelf te zorgen. Incontinentie is anno 2019 al lang geen taboe meer en door de klachten te negeren doe jij jezelf veel te kort.
Wat fijn om te lezen dat incontinentie geen taboe meer is. Ik denk er zelf ook zo over ik heb het al wat jaren en haal ondanks dat alles uit het leven!
Ik moet zeggen dat ik het pas heb sinds ik het juiste incontinentiemateriaal heb ik voel mij zoveel zekerder! Ik heb heel veel gehad aan de websitexxxxx ik heb daar de keuze hulp gedaan en zo heb ik het juiste incontinentiemateriaal gevonden. Ook heb ik veel informatie uit blogs gehaald. Ik zit veel lekkerder in mijn vel en heb mij erbij bij neergelegd dat ik incontinent ben. Ik hoop dat meerdere vrouwen dat kunnen en weer kunnen genieten want het leven is zo mooi!
Liefs Anita