ik geloof in….humoren?

humoren

waarom ik vaak aan de humoren moet denken

Er zijn mensen die zeggen dat  ze saggerijnig worden van regen, er zijn mensen die zon nodig hebben om zich vrolijk te voelen. We staan er helemaal niet van te kijken dat veel mensen hun gemoedsgesteldheid verklaren door de weersgesteldheid van het moment.

Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. Je kan meer of minder vrolijk worden van het weer, dat vast wel. Maar of het diepgaande invloed heeft, dat betwijfel ik. Dat geloof in de invloed van weersgesteldheid op je welbevinden, is net zo-iets als het geloof in de 4 humoren van de Middeleeuwse mens.

de humoren

Ik denk vaak aan de vier humoren als ik weer eens allerlei wetenswaardigs lees over de invloed van sterren of het weer op onze gezondheid. Om over het effect van voedingsmiddelen maar te zwijgen. “Waarom zouden mensen niet in het oer dieet mogen geloven”, zeg ik dan tegen mezelf, “als de mensheid eeuwenlang in de humoren heeft geloofd”

Wanneer je je afvraagt waar ik het toch over heb: Hippocrates, een griekse wijsheer en arts ontwikkeld. Het was een enorm vooruitstrevend idee. Tot dan toe zag men ziektes als iets wat de goden de mens oplegden. Dat ziektes lichamelijke oorzaken konden hebben was niet meer en minder dan een revolutie!

Hippocrates onderscheidde de volgende vier sappen

  • Bloed: Vurige, energieke mensen hebben een overheersende hoeveelheid bloed. Ze worden sanguinisch genoemd.
  • Gal: Het cholerische type te irriteren en snel kwaad te krijgen als gevolg van een teveel aan gele gal. Het Franse colère en het Spaanse cólera betekent woede.
  • Zwarte gal: Een teveel aan zwarte gal veroorzaakt neerslachtigheid, introversie en depressies. Nog steeds worden neerslachtige stemmingen aangeduid als melancholie, vertaald als zwartgalligheid.
  • Slijm: Flegmatici, mensen met veel slijm in hun lichaam, waren vooral kalm en weinig emotioneel.

Je vindt het vast heel grappig, deze indeling. Ik moet er tenminste altijd weer om  grinniken. Maar het duurde tot in de 19de eeuw , voor de theorie werd verwezen naar daar hij hoort: de prullenbak.

Maar goed, als ik weer eens met nep-wetenschap word geconfronteerd, dan erger ik me niet meer, ik denk alleen even aan de humoren…

en lees: het leven van een imitator

like Like
10 antwoorden
  1. Cassandra
    Cassandra zegt:

    Bijzonder, heb hier nog niet eerder gehoord. Ik merk wel dingen in m’n gemoedstoestand door de stand van de maan. Zul je vast zweverig vinden maaR heeft te maken met Iets met dat je lijf zoveel procent uit water bestaat en de maan water aantrekt. Zo vertelde mijn man, die nogal into het universum is. Op de wetenschappelijke manier, niet de zweefteef manier 🤣

    Beantwoorden
  2. Henk
    Henk zegt:

    Zolang het als theorie wordt gepresenteerd, vooral zo laten, maar als het als feit wordt gepresenteerd, dan is de vuilnisbak de enige juiste plek;-)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)