Hou mijn hand vast
Hou mijn hand maar vast zeggen we vaak tegen een kind.
Of tegen een vriendin of partner, als het pijn dreigt te gaan doen. Manlief heeft talloze malen mijn hand fijngeknepen bij dat afschuwelijke keelonderzoek. Waarbij ze een slang door je neus naar je keel trekken. En ook de kinderen, niet zolang geleden zoonlief, groot en sterk als hij is, houden graag mijn hand vast, als het pijn dreigt te doen.
Het helpt!
En weet je wat zo grappig is? Het helpt ECHT! Ik wist dat niet maar een onderzoek uit alweer 2007 heeft het klip en klaar aangetoond.
De onderzoekers bekeken de hersenactiviteit van zestien vrouwen die in een MRI-scanner lagen. Er was aan de vrouwen vertelt dat ze een schok, een lichte, maar wel voelbare schok, in hun enkels zouden krijgen. Twee keer krijgen ze die schok ook daadwerkelijk. Deze situatie veroorzaakte, vanzelfsprekend, activiteit in de hersengebieden voor pijn en angst.
Hand vast houden…
Maar wat bleek? Als die vrouwen de hand van iemand konden vasthouden, dan werd de angst een stuk minder. Wanneer ze de hand van hun partner konden vasthouden, verdween de angst nog verder.
Bij koppels die hoog scoorden op een vragenlijst over de kwaliteit van hun huwelijk, waren de grootste afnames te zien. Bij deze ‘superkoppels’ bleken de vrouwen zich ook het meest te ontspannen tijdens het hand vasthouden.
Het is natuurlijk helemaal niet raar, we weten al heel lang dat de geest enorm veel invloed uitoefent op ons lichaam. Alleen we geloven het niet, het is te vaag. Je kan het niet meten, je kan het ook niet zeker weten. Dus – nog steeds – lachen doktoren toegeeflijk, als wij handje vast houden. Ze hebben vast dat onderzoek nooit gelezen.
En ze zijn vast vergeten dat de mens een sociaal dier is, waardoor we elkaar oneindig kunnen steunen. Dus: hou mijn hand vast, als ik pijn heb.
Lees ook Wel of niet op weegschaal
bron : Psychologie
Elsevier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!