Lekker en goedkoop, in de armoe keuken: de hotdog
Ieks en bahhhh, zeg je als ik zeg hotdog.
En je denkt aan een klef puntje met een worstje dat voral naar plastic smaakt, overgoten met frietsaus. Dat is inderdaad heel vies. Het zou niet passen in mijn rubriek de armoe keuken, waar het gaat om met weinig middelen, toch iets lekkers te maken. Maar echt, dat kan ook met een zo’n hete hond broodje
Neem even de Hema hotdog, een guilty pleasure: een echte worst die knak zegt, in een kanpperig stokbroodje met mosterdsaus..
De hotdog heeft een boeiende geschiedenis, die laat zien dat het als geen ander gerecht thuis hoort in de armoe keuken.
De geschiedenis van de hotdog.
We kennen de hotdog als een uitgesproken Amerikaans product. Dat is het wel, maar we moeten niet vergeten dat de basis van die hete hond een knakworstje is. De oorsprong van het knakworstje is duister. Was het Wenen, was het Frankfurt? Wie het weet mag het zeggen.
Het worstje emigreerde (zoals zoveel gerechten) gezellig mee naar Amerika. Ze verscheen om precies te zijn op 1893 op de World’s Columbian Exposition in Chicago
De Great Depression en de hotdog
Tijdens de grote Depressie in de 30 jaren werd de hotdog pas echt populair. Heel begrijpelijk want voor een paar cent, had je toch een volwaardige maaltijd: de knakworst, mosterd, zout, ketchup of mayonaise, zoetzuur, uien en tomaten, een beetje sla, en een broodje: klaar is kees.
Poor man’s meal
Een variatie op de hotdog is het poor mans meal.
Hier gaan aardappelen in, die zijn natuurlijk ook spotgoed koop.
Aardappel puree met worstjes en uien en een beetje tomaat op smaak gebracht met
mosterd en een augurkje erbij…
Note: ik geloofde altijd dat er zuurkool op een hotdog moest. Nu is zuurkool natuurlijk ook armoekeuken. Maar ik kon er in mijn speurtocht naar de hotdog niks over vinden. Dus als iemand iets weet, dan hoor ik dat graag.
Leuk artikel? Lees ook eens : aardbeien kopen met je neus
Ik heb niet veel ervaring met hotdogs, maar ik heb zowel in Brussel als in Budapest een hotdog gegeten met zuurkool.