Hoge hakken. Wie heeft ze bedacht? 

hakken

Hoge hakken worden gezien als het symbool van super vrouwelijkheid. Wie heeft dat bedacht vraag je je af. Het moet haast wel een man zijn geweest. Ik kan me niet voorstellen dat wij vrouwen ooit iets zouden uitvinden wat zo pijnlijk is en zo slecht voor je rug. 

We zijn er met onze stomme koppen wel in meegegaan natuurlijk. Waarom hebben we niet direct gezegd: “Schat als jij dat zo sexy vindt, die hoge hakken dan stel ik voor dat je er zelf op gaat lopen” 

Voor ik die vraag kan beantwoorden is het noodzakelijk te onderzoeken wie de hoge hak ter wereld heeft gebracht en waarom. 

Dat de uitvinding van de hoge hak van de man kwam, dat had ik correct. Wat ik verassend nieuws vond was de ontdekking dat het helemaal, totaal niet erotisch was bedoeld. 
Het was: een statussymbool. En ja, voor hun status willen mannen best afzien…. 

Het ontstaan van hakken 

Het dragen van schoenen was voorbehouden aan de hele rijken. Dat was omdat leer heel erg duur was en het maken van een schoen niet erg makkelijk. 
Die schoenen hadden ook geen zolen, zoals wij die kennen. De hele schoen, zool incluis was van zacht leer. Zonde eigenlijk om mee buiten te lopen, in de regen en de modder. En mag ik onder je aandacht brengen dat ook het riool nog niet was uitgevonden? 

De houten hakken

Dus om die dure schoenen te beschermen, maakte men houten zolen (slippers, zou je kunnen zeggen) en die slipper hadden een stevige verhoging zodat je niet in de derrie bleef steken. 
Overigens was dat een verhoging in het midden en ander de hak van de voet. 

In het Midden Oosten ontdekten ruiters dat door het dragen van hoge hakken de houding stabieler was waardoor ze nauwkeuriger konden richten tijdens het boogschieten. 

De hak wordt een hit

En rond 1600 waait die gewoonte van een hak onder je hiel over naar Europa. Het werd een hit. Een ieder die het zich kon veroorloven, droeg hakken onder de schoenen. 
 
Het duurde niet lang, of vrouwen volgden de trend. Het was dus eigenlijk een kwestie van emancipatie, dat dragen van hakken. Had jij dat gedacht? 


 We weten hoe het gaat met trends 

Aan elke trend komt een end…dus ook aan het dragen van hakken. Zo’n honderd jaar na de invoering van de hak, verdween zij weer. Bij mannen en vrouwen. 
Tot..juist ja, tot rond 1900 Franse couturiers haar weer ten tonele brachten. Voor vrouwen. 

 
En toen dames, hadden we gewoon nee, dank u moeten zeggen 

Lees ook eens: knokken in de uitverkoop

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)