Hoe verloopt het aankoopproces van een keuken
Er zijn dingen die je niet iedere week, maand of zelfs jaar vervangt, één van die dingen is de keuken. Deze vervang je vaak pas als het echt nodig is of als je een nieuwbouwhuis hebt gekocht. Omdat je dit dus niet vaak doet, kan het best lastig zijn om in te schatten hoe zo’n aankoopproces nou precies verloopt. We hebben daarom alle stappen van een aankoopproces voor je op een rijtje gezet. Zo kun je voorbereid jouw nieuwe keuken gaan kopen.
Inspiratie opdoen
Het aankoopproces van een nieuwe keuken begint eigenlijk al voordat je daadwerkelijk naar een winkel gaat. Vaak ga je eerst inspiratie opdoen voor je nieuwe keuken. Je kunt bijvoorbeeld een moodboard maken via Pinterest, websites bezoeken of magazines bekijken. Dit is niet alleen heel erg leuk, maar maakt het uitzoeken van een keuken net wat makkelijker. Er zijn namelijk talloze opties en wanneer je al een beetje weet wat je wil, hoef je vaak net wat minder keuzes te maken.
Bezoek een winkel
Wanneer je wat inspiratie op hebt gedaan kun je een bezoek brengen aan een keukenwinkel. Je kunt eerst wat winkels bezoeken om daar rond te kijken en te bekijken welke winkel biedt waar je naar op zoek bent. Maar je kunt natuurlijk ook direct je nieuwe keuken gaan samenstellen. Vaak wordt er wel geadviseerd om dan een afspraak te maken bij een winkel, dan weet je zeker dat er een adviseur is die de tijd heeft om met jou je keuken samen te stellen.
Het ontwerp van de keuken
Als je in de winkel hebt rondgelopen en weet wat je wil, is het tijd voor het serieuzere werk: het ontwerpen van de keuken. Een adviseur brengt vaak de huidige situatie in kaart en zal naar je wensen vragen. De adviseur kan je vervolgens voorzien van advies en samen met jou een ontwerp maken. Er wordt dan bekeken welke mogelijkheden er zijn en wat de beste indeling voor jouw keuken is.
Het samenstellen van de keuken
Ben je tevreden met het ontwerp van de keuken? Dan is het tijd om de kleuren, materialen en apparaten van de keuken uit te gaan zoeken. Vaak maak je met de adviseur een rondje door de winkel om te bekijken wat je mooi vindt en welke kleuren, materialen en apparaten je nieuwe keuken moet krijgen. Veel winkels bieden stalen van de grepen, fronten en werkbladen. Zo kun je in de winkel precies zien of de combinatie die je hebt uitgezocht echt bij je past.Â
De offerte
Dan is het tijd voor een van de laatste stappen: de offerte. De adviseur brengt in kaart welke kleuren, materialen en apparaten je hebt uitgekozen en bied je aan de hand daarvan een offerte aan. Je hoeft in veel gevallen niet direct te beslissen, je kunt er dus best een paar nachtjes over slapen. Je moet natuurlijk wel zeker weten dat dit je droomkeuken is.
Het inmeten, leveren en monteren
Nadat je de keuken hebt gekocht, is het aankoopproces van een nieuwe keuken eigenlijk nog niet helemaal. Vaak komt er een monteur of keukenadviseur bij je langs voor het inmeten van de keuken. De huidige situatie wordt in kaart gebracht en bekeken of het ontwerp dat is gemaakt daadwerkelijk mogelijk is. Dan moet de keuken natuurlijk ook nog bij je thuis worden geleverd en gemonteerd. Veel winkels zorgen ervoor dat de keuken bij je thuis wordt bezorgd. Ook zijn er veel keukenwinkels die montageservice aanbieden en dus de keuken kunnen monteren. Je hoeft er natuurlijk niet voor te kiezen om de keuken te laten monteren, dus ook dit vormt een onderdeel van het aankoopproces. Pas als de keuken helemaal gemonteerd en af is, is het aankoopproces pas echt afgerond.