Hoe veilig is schijnveiligheid
Het lijkt een eenvoudige, bijna domme vraag: schijnveiligheid, hoe veilig is.
Maar ik ben niet dom en stel die vraag niet voor niks…
Je antwoord op deze vraag is natuurlijk: nou schijnveiligheid daar heb je niks-an. Dat is schijn weet je wel, dus niet echt.
Wat betekent schijnveiligheid?
Nou inderdaad precies wat het woord zegt: het lijkt veilig, maar het is het niet.
Je zou zeggen: nou daar hoeven we het dan verder niet over te hebben, dat is dan duidelijk. Klaar en af en volgende maar weer.
Dat zou inderdaad de normale reactie moeten zijn. Maar is het je nooit opgevallen, hoe wij omringd worden door schijnveiligheid?
Honderdduizend formulieren en protocollen.
In alle denkbare sectoren, zijn mensen uren bezig met het invoeren van formulieren en protocollen. Die hebben allemaal tot doel veiligheid te waarborgen. Veiligheid in de bouw bijvoorbeeld. Voor de mensen die in de bouw werken. Maar ook om er voor te zorgen dat de gebouwen later niet instorten.
In het onderwijs vult men formulieren en maakt roosters. Ach ik hoef de sectoren niet op te noemen, met een beetje pech, lieve lezer, behoort u ook tot die bevolkingsgroep die formulieren invult die de veiligheid van iedereen moeten waarborgen.
Ze doen het niet….
Al die formulieren zijn het papier niet waard waarop ze
geprint zijn. En weet je hoe dat komt? Omdat niemand die formulieren
controleert…
In het onderwijs, waar ik vroeger werkte, werd een bezoek van de inspectie niet
gevreesd. Dat werd aangekondigd. Dan kon een school haar zaakjes op orde
hebben. Maar die inspectie stond ook wel eens onaangekondigd op de stoep.. Dat
was minder….
De belastingdienst idem dito. Die kon zo maar op de stoep staan om te
controleren of jij echt wel een studeerkamer had, zoals je had opgegeven. Ik
kan het weten, ze stonden bij mij op de stoep.
En zo ontstaat de schijnveiligheid
Wanneer je alleen maar hoeft in te vullen wat de baas wil horen en er komt nooit iemand kijken of het klopt wat je zegt, dan zet je de deur open voor oneerlijkheid en gesjoemel.
En waarom komt er niemand kijken of het klopt wat er op de formulieren en protocollen staat?
Nou die is simpel: ze zijn te druk bezig met te kijken of er staat wat ze willen horen..
En ze hebben het dus ook te druk om zichzelf de vraag te stellen: hoe veilig is deze schijnveiligheid. Maar dat zouden ze wel moeten doen…
Ik denk dat al die protocollen en formulieren dingen alleen maar verslechteren want daardoor hebben mensen geen tijd meer voor elkaar want tja de formuliertjes moeten ingevuld worden etc
Hmm, het is niet dat ik het nog niet zo bekeken had, alleen je denkt er niet 24/7 aan. Moet je wel vaker bij stil staan.
Het zelfde als bij een “aanslag” op een treinstation het opeens wemelt van de politie ed. Alsof die nog iets kunnen doen wanneer er een bom af gaat. Schijnveiligheid zorgt vaak ook voor paniek….
Ik ben verpleegkundige, sinds er meer en meer protocollen zijn, is er minder plaats voor zorg… Dat is echt een probleem, ik heb het zo zien veranderen op 10 jaar tijd en niet in de positieve zin, echt niet.
Zo herkenbaar in het onderwijs! Wanneer het aangekondigd is verloopt zo’n dag perfect; leraren zijn eerder op school om alles tot in de puntjes voor te bereiden en klaar te leggen. De leerlingen worden verteld dat ze zich uitermate netjes moeten gedragen, dan mogen ze langer buitenspelen.
Bij de gemeente waar ik werkte zijn er inspecteurs die de lijstjes controleren. Veiligheid is belangrijk en daar zou je toch verwachten dat men beter mee omgaat. Daarnaast zijn de lijsten ook bedoeld om je bewust te maken van veiligheidsrisico’s en heb je als school een zorgplicht naar de kinderen toe om dit in orde te hebben. Het laten afhangen van een inspectie, zegt meer over de instelling. Geldt ook voor andere vakgebieden hoor. Het is vaak gemakzucht die er mee aan de loop gaat.
Je zet me aan het denken, Felice!