Hoe kom je financieel in balans na de vakantie, door Tineke van den Tillaart
De vakantieperiode is weer voorbij! Misschien ben je weg geweest maar het kan ook zijn dat je thuis genoten heb van je vakantie.
Maar hoe je ook vakantie gevierd hebt, je geeft vaak meer geld uit tijdens deze periode dan als je aan het werk bent. Tenzij je je strikt gehouden hebt aan een van te voren vastgesteld vakantiebudget, is de kans groot dat je meer hebt uitgegeven dan de bedoeling was.
Dan kunnen zich de volgende situaties voordoen:
Rood staan op je betaalrekening
Tot het bedrag dat je maximaal rood mag staan, kunnen er nog rekeningen betaald worden. Check of er voldoende ruimte is voor de bedragen die automatisch geïncasseerd worden.
Als je maximaal rood staat, kan er niets meer afgeschreven worden, waardoor je het risico loopt dat er betalingsachterstanden ontstaan. Dus als je nog spaargeld hebt, gebruik dit dan om de roodstand aan te vullen zodat je betalingen geïncasseerd kunnen worden.
Het spaargeldsaldo is verlaagd door extra opnames om de maand door te komen
Als je elke maand automatisch een bedrag over laat maken naar je spaarrekening, probeer dit te blijven doen om regelmatig te sparen. Indien nodig kun je het spaarbedrag altijd weer terugboeken.
Als je geld  hebt moeten lenen om de maand door te komen
Als je geld van vrienden of familie geleend hebt, maak dan duidelijke afspraken over de terugbetaling en kom deze afspraken na. Spreek maximaal een bedrag per maand af dat je over hebt na betaling van je vaste en variabele kosten.
Onvoldoende buffer voor onverwachte kosten
Als je elke maand automatisch een bedrag over laat maken naar je spaarrekening, probeer dan (tijdelijk) dit spaarbedrag te verhogen, zodat je snel weer voldoende buffer hebt voor onverwachte kosten.
Wanneer je nog niet automatisch spaart, maak dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand. Mochten je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, gebruik dan een deel hiervan om te sparen. Laat elke maand automatisch een bedrag overmaken naar je spaarrekening. Op het moment dat je salaris gestort is.
Extra kosten komen toch maar weet niet hoe je deze moet betalen
Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven per maand. Als je inkomsten gelijk of lager zijn dan je uitgaven, moet je de uitgaven verlagen. Om geld opzij te kunnen leggen voor extra onkosten.
De uitgaven kun je verdelen in vaste (zoals de huur, energielasten) en variabele (zoals voeding, kleding) En ook overige uitgaven (zoals uitgaan, tijdschriften). Aan de vaste uitgaven kun je op korte termijn weinig veranderen. Maar bij de variabele en overige uitgaven kun je vaak direct besparen door andere keuzes te maken.
Met behulp van de BudgetCheck die je GRATIS kunt downloaden op mijn website, krijg je meer inzicht in de uitgaven die wel te beïnvloeden zijn!
Wanneer je bovenstaande tips toepast, kun je snel weer financieel in balans komen na de vakantie!
Hoe zorg jij ervoor financieel in balans te blijven gedurende de vakantieperiode?
Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl
Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein
lees ook:Â Besparen op energie is echt mogelijk!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!