Geen likes, geen leven
Geen likes, geen leven, riep dochter-lief vrolijk. Ze is een enthousiast Facebook- poster.
Nu kunnen we met mekaar wel een potje gaan lopen zuchten over “die jeud van tegenwoordigâ€, “die het alleen maar voor de uiterlijke schijn doet 
Maar is dat wel zo?
Ik denk van niet. Ik weet het eigenlijk wel zeker! Mensen doen veel, heel veel, voor de schone schijn.
Wat nu facebook is, is wat in de vijftiger jaren was: “wat zullen de buren er wel niet van zeggen..â€
Een benauwend tijdperk, die 50-tiger jaren. Een periode waarin buren elkaar achter frisgewassen vitrage nauwlettend in de gaten hielden. Waarin dochters die zwanger thuiskwamen weggemoffeld werden, naar een tante in de provincie ( of zo)
Likes!
Waarin families, die het niet zo breed hadden, hun kinderen instrueerden dat als er visite kwam, ze alleen een koekje mochten nemen tijdens het eerste kopje thee. Bij de tweede ronde moesten ze het koekje voorbij laten gaan. “Eigen bedankt†heette dat. En natuurlijk wist iedereen dat dat niet was, omdat “eigen†geen tweede koekje zou lusten.
Gezellige nep
Net zo goed als nu iedereen weet dat die vrolijke foto’s op Facebook en Instagram hartstikke nep zijn. Iedereen ziet het heerlijke toetje in het gezellige restaurantje. Niemand ziet het balen van de rekening, die nu eenmaal ook betaald moet worden. En die altijd hoger uitvalt dan je dacht.
Het heeft wel even geduurd voor we doorhadden, dat de facebook foto’s nep waren. Een beeld zegt nu eenmaal meer dan duizend woorden…En de beelden op facebook kunnen heel verleidelijk en overtuigend zijn.
Spannende tijden
Ik vind dat we in spannende tijden leven: eeuwenoude principes, zoals je beter voordoen dan je bent, krijgen ineens een nieuw jasje. Facebook, Instagram en er zullen er nog vele volgen.
Nu kunnen we elkaar met plaatjes de ogen uitsteken. Dat was vroeger voorbehouden aan de happy few die een portret konden laten schilderen.
Ja natuurlijk liet de happy few zien, op zo’n portret hoe rijk en hoe mooi ze waren. En daar zullen ze de werkelijkheid best een beetje geweld bij aangedaan hebben.
Nu zijn we allemaal rijk en doen gezellig de waarheid een beetje geweld aan. Spannend om te zien, hoe we daar mee om leren gaan.
Lees ook: van die dingen die in je hoofd zitten
Ik ben het er mee eens. Ik waardeer het ook zeker niet als er allemaal gezeur op Facebook staat.
Ik vind zelfs het nieuws vervelend om te kijken.
Al dat gezeur…
Ik Ben het met je eens! Maar aan de andere kant zit ik er niet op te wachten als mijn halve Facebook en Instagram met negatieve berichten word beladen. Ik ben wel van mening dat sociale media wel positief benaderd moet zijn maar te perfect ook weer niet. Ik post zelf waar ik me zelf goed bij voel iedereen wil natuurlijk het beste van zichzelf laten zien.
Dank je, dat is een punt waaraan ik nog niet gedacht had!
Zeker met je eens!
klopt als een bus. maar zit het hele leven niet zo in elkaar. en maar pochen over de verre vakantie, maar er niet bij vertellen dat er extra macaroni wordt gegeten om zo te bezuinigen op het eten. dus geen wonder dat we dat ook doen op soc.media
dat klopt helemaal !
Interessant en inderdaad je hebt gelijk. Vaak wordt vroeger nogal geromantiseerd, terwijl schone schijn toen juist heel erg belangrijk was. Nu doen we dat op Facebook.
dank voor het compliment!
Oke het is wel soms moeillijk om niet altijd het beste van je zelf te posten, want iedereen doet het. Ik vind dit een super onderwerp dat eigelijk meer mensen moet wakker schudden dat je niet altijd perfect moet zijn. X
Je hebt helemaal gelijk. Veel op social media is allemaal perfect en iedereen heeft een perfect leven. Nu post ik zelf wat minder op mijn persoonlijk Facebook puur omdat ik daar geen behoefte aan heb Haha
Het is natuurlijk absoluut zo, ik bedoel maar wie zet er op Facebook, dat hij of zij zich echte helemaal verrot voelt, niemand toch! Wij zeggen ook altijd gekscherend als we een foto plaatsen op Facebook, o even aan de buren laten zien hoe ontzettend leuk we het hebben. Dat is deze tijd, daar verander je niets aan. Toch werpt het ook veel onzekerheid en angst vooral bij jongeren.
ja het lijkt een beetje alsof jongeren niet zien dat het maar een ( doelbewust gekozen ) moment opname is