Geef jij je kinderen kleedgeld?

kleedgeld

Heb jij opgroeiende kinderen?
Dan kom je er niet onderuit om regelmatig kleding met hen te kopen.
Of geef jij ze kleedgeld?

Toen mijn zoons op het voorgezet onderwijs zaten, kreeg ik steeds meer discussie tijdens het kopen van kleding. Gezien mijn inkomsten zat er een limiet aan de uitgaven. Er was voldoende beschikbaar voor de noodzakelijke kleding, maar weinig ruimte voor dure merkkleding. Kleding kopen was niet echt gezellig in die tijd.
Ik heb toen uitgezocht wat kleding voor hun leeftijd minimaal zou moeten kosten en heb daarvoor informatie van het Nibud geraadpleegd. Aan de hand daarvan heb ik een budget vastgesteld voor kleedgeld. We hebben goed afgestemd met elkaar wat er van betaald moest worden.
Ze waren inmiddels oud genoeg voor een bijbaantje. En dat werk varieerde van reclamefolders verspreiden tot vakkenvullen in een supermarkt.

Het resultaat was positief. Mijn zoons ontdekten dat ze meer leuke T-shirts konden kopen als ze de merkkleding in de rekken lieten hangen. Ook toen ze zelf geld verdienden, kochten ze soms wel, maar vaak ook niet de duurdere merkkleding.
Ze ontdekten dat ze hun geld maar één keer uit konden geven en dus bewust keuzes moesten maken. Voor mij was het een verademing om niet voortdurend in discussie te hoeven gaan in de winkel. Ik hield wel in de gaten of ook de minder interessante artikelen zoals sokken en ondergoed tijdig werden aangeschaft.

Financiële opvoeding
Eén van de aspecten van de opvoeding is dat je ze leert hoe ze met geld om kunnen gaan. Dat begint met het geven van zakgeld, dat ik eerder beschreven heb in Waarom zou je kinderen zakgeld geven?
In de puberteit worden kinderen zich meer bewust van hun uiterlijk. Veel kinderen willen het liefste merkkleding dragen omdat dit een bepaalde status heeft. Voor veel ouders is het financieel niet haalbaar om aan deze wens te voldoen.
Als ze een jaar of 12 zijn kun je bespreken dat je een bepaald budget hebt voor kledingaankopen en dat er dus keuzes gemaakt moeten worden bij het winkelen.
Wanneer je op deze manier een paar keer met ze op stap bent geweest, is de volgende stap dat ze (een deel van) het kleedgeld zelf mogen beheren.

Voordelen van kleedgeld

    • [*]

Ze leren
de uitgaven af te stemmen op de inkomsten

    • [*]

kijken naar alternatieven en keuzes te maken

    • [*]

geld te reserveren voor duurdere aankopen

Hoeveel kleedgeld?
Volgens het Nibud kost de kleding voor een 12-jarige jongen minimaal € 55,50 en voor een 12-jarig meisje minimaal € 51,50 per maand. Dit betreft alle kleding, van ondergoed tot een winterjas.
Ter voorbereiding kun je samen een lijst maken van alle kleding die ze jaarlijks nodig hebben. Je bepaalt daarna wat je kind zelf moet betalen van het kleedgeld en stemt daar het bedrag op af. In het begin wil je de grotere uitgaven misschien zelf blijven betalen. Als blijkt dat je kind geleerd heeft om met een bepaald budget om te gaan kun je de volgende stap maken.

Tips

    • [*]

Spreek af waaraan het kleedgeld besteed moet worden en zet dit op papier

    • [*]

Stel data vast waarop je kleedgeld betaalt of overmaakt

    • [*]

Stel een termijn vast voor de geldigheid van de gemaakte afspraken

    • [*]

Bespreek na die termijn hoe het is gegaan en maak eventueel nieuwe afspraken

Ieder kind is anders. De een zal heel snel door het kleedgeld heen zijn, de ander heeft nog geld over als er weer kleedgeld overgemaakt wordt.

Heb je zelf weinig inzicht in je financiële situatie, dan help ik je graag om de inkomsten en uitgaven in kaart te brengen en je te leren de inkomsten en uitgaven in balans te brengen en te houden.

Wat zijn jouw ervaringen met kleedgeld?

Wil jij meer tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook  De jongen die geen miljoen won

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)