Gedoe met de toeslagen! door Tineke van den Tillaart

toeslagen

De toeslagen voor 2016 zijn berekend als voorschot. Het inkomen waarmee toeslagen zijn berekend kun je terugvinden in Mijn toeslagen.

Berekening van het voorschot voor 2016
Het voorschot kan op twee manieren berekend worden:
1. Het voorschot wordt berekend met het inkomen dat je zelf hebt doorgegeven bij een aanvraag of wijziging. Dit is hetzelfde inkomen waarmee het voorschot over 2015 is berekend.
2. Het voorschot wordt berekend met het inkomen van de belastingaangifte over 2014, of dat van de voorlopige aanslag over 2015.

Controleer hoeveel toeslag je krijgt
In en in de Berichtenbox op MijnOverheid kun je zien hoeveel toeslag je als voorschot gaat ontvangen in 2016.
Is de toeslag hoger dan in 2015, controleer dan of het inkomen niet te laag is ingeschat. Je ontvangt dan teveel toeslag en moet dat later weer terugbetalen.
Wordt de toeslag lager, dan is je inkomen hoger ingeschat dan dat van 2015.
In beide gevallen kun je een proefberekening maken met het juiste inkomen om te controleren of de schatting juist is. Heb je een toeslagpartner, dan tellen beide inkomens mee.

Wijzigingen doorgeven naar aanleiding van de voorschotberekening
Als je hebt gezien dat het inkomen voor 2016 te laag of te hoog is ingeschat, geef dan direct het juiste inkomen door via Mijn toeslagen. Dan zal het voorschot gecorrigeerd worden. Als je toeslag te hoog is vastgesteld voorkom je een forse terugbetaling als je het inkomen op tijd aanpast.

Wanneer moet je nog meer in actie komen?
Bij veranderingen in de volgende situaties moet je nagaan of je wijzigingen moet doorgeven:

Gezin of huishouden: Je gaat trouwen, samenwonen, scheiden, uit elkaar, er komt iemand in huis wonen of gaat het huis verlaten of er is iemand overleden.

Werk, inkomen of vermogen: Je inkomen of vermogen verandert, je stopt met werken of gaat weer werken.

Kinderen: je krijgt een kind, je kind gaat naar de kinderopvang of juist niet meer, er verandert iets in de kinderopvang, je volgt een studie of traject of stopt daarmee.

Wonen: Je gaat verhuizen, de hoogte van de huur verandert, je krijgt een onderhuurder of die vertrekt.

Zorgverzekering en zorg: Je hebt een zorgverzekering afgesloten, iemand in huis wordt thuis verzorgd, is gehandicapt of gaat naar een verpleeghuis.

Administratie: Je postadres wijzigt, je wil de toeslag op een andere rekening of op een andere naam laten overmaken.

Via de link Hoe geef ik een wijziging door? Kun je nog meer informatie vinden over alle situaties waarin je een wijziging door moet geven.
De wijzigingen moet je doorgeven voordat er iets verandert in je situatie of in ieder geval binnen 4 weken daarna. Dit doe je op Mijn toeslagen.
Ook andere overheidsinstanties kunnen wijzigen doorgeven, maar controleer altijd of deze al verwerkt zijn. Zo niet, geef ze dan alsnog zelf door.

Ervaring

Dat je moet opletten bij toeslagen blijkt uit het verhaal van een alleenwonende man die in 2014 van een bijstandsuitkering naar een baan is gegaan. Hij ontving huurtoeslag en zorgtoeslag op grond van zijn uitkering. Doordat zijn inkomen in 2014 verhoogd is door zijn baan en de wijziging niet goed is doorgegeven, moest hij een deel van de huurtoeslag en zorgtoeslag terugbetalen. In 2015 ontving hij huurtoeslag en zorgtoeslag. Omdat zijn inkomen in 2015 gestegen was, werden de toeslagen na een paar maanden stopgezet en moest hij de totale huurtoeslag over 2015 terugbetalen.

Er lopen nu nog twee betalingsregelingen. Voor de schatting van het inkomen van 2016 is het inkomen van 2014 gebruikt, waardoor er zowel zorgtoeslag als huurtoeslag is berekend. Na het maken van een proefberekening voor 2015 en 2016 met het inkomen van 2015 bleek hij geen recht te hebben op huurtoeslag en wel op zorgtoeslag maar een lager bedrag. De wijzigingen zijn direct doorgegeven, zodat hij maar een klein bedrag terug hoeft te betalen.

Mocht je twijfelen aan de juistheid van de voorschotberekening, maak dan in ieder geval een proefberekening na ontvangst van de jaaropgaven van 2015. Als het inkomen in de loop van 2015 hoger of lager is geworden, maak dan een proefberekening met het inkomen van januari 2016.

Wat zijn jouw ervaringen met toeslagen?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: co-ouderschap

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)