Financiële tips voor als je gaat samenwonen!
Ga je binnenkort samenwonen met je partner? Gaat de ene partner bij de andere wonen, of gaan jullie op zoek naar geschikte woonruimte voor jullie samen?
Als het besluit over de woonruimte is genomen is het verstandig te bespreken hoe je een en ander financieel gaat regelen.
Tips om de financiën te regelen:
1. Open naast de privérekeningen (waar je salaris op gestort blijft worden) een gezamenlijke bankrekening voor betaling van de vaste lasten zoals de huur of hypotheek, energiekosten, water, gemeentelijke heffingen en belastingen en de boodschappen. Privé uitgaven kunnen zo gescheiden blijven van gezamenlijke uitgaven.
2. Maak allebei een overzicht van je inkomsten en vaste privé uitgaven zoals de zorgverzekering, overige verzekeringen, mobiele telefoonabonnement, abonnementen op tijdschriften, kranten, lidmaatschappen van verenigingen en autokosten.
3. Maak een overzicht van de vaste lasten die jullie willen betalen van de gezamenlijke rekening, en bepaal het bedrag dat maandelijks gestort moet worden op deze rekening. Rond dit bedrag naar boven af, zodat je niet rood hoeft te staan als de afschrijvingen wat hoger uitvallen.
4. Bespreek wat ieders aandeel in de vaste lasten is. Dat kun je op verschillende manieren bepalen:
-
- [*]
Als het netto-inkomen van beiden ongeveer gelijk is, ligt het voor de hand om ieder de helft van de uitgaven te betalen.
-
- [*]
Wanneer de een 1/3 van het totale inkomen verdient en de ander 2/3, kan de bijdrage aan de gezamenlijke kosten bijvoorbeeld 1/3 en 2/3 zijn.
-
- [*]
Als je afspreekt dat ieder evenveel overhoudt voor persoonlijke uitgaven kun je de gezamenlijke vaste lasten aftrekken van het totale inkomen. Wat overblijft is vrij te besteden. Als je dan de helft hiervan aftrekt van je inkomen weet je wat je naar de gezamenlijke rekening moet overmaken.
-
- [*]
Als een van beiden eigenaar is van het huis en de hypotheeklasten zelf wil blijven betalen (en de belastingteruggave wil ontvangen) kun je afspreken dat de intrekkende partner een bijdrage betaalt voor de overige vaste lasten. Bij een huurwoning kan de huur in de vaste lasten opgenomen worden.
Wat kan je nog meer afspreken
5. Als je gezamenlijk een woning huurt, laat dan het huurcontract op beider naam zetten. Als de een bij de ander intrekt, kan het huis over het algemeen pas na twee jaar samenwonen op beider naam gezet worden. Informatie hierover kun je opvragen bij de verhuurder van de woning.
6. Probeer schulden te voorkomen, dus zorg dat er maandelijks voldoende geld op de gezamenlijke rekening gestort wordt. Doe dat zodra het salaris is overgemaakt. Maak er een automatische overschrijving van, zodat je dit niet kunt vergeten.
7. Spreek met elkaar af dat je beiden verantwoordelijk bent voor een tijdige betaling van alle kosten. Bespreek regelmatig hoe de financiën ervoor staan. Zodat de hoogte van de stortingen op de gezamenlijke rekening op tijd aangepast kunnen worden.
8. Zorg ervoor dat de vaste lasten zoveel mogelijk automatisch afgeschreven worden van de gezamenlijke rekening.
9. Open een gezamenlijke spaarrekening om geld te kunnen reserveren voor onverwachte kosten in het huishouden. Of voor de aanschaf van duurzame gebruiksgoederen. Wanneer je afspreekt een nieuwe aanschaf vanuit persoonlijk spaargeld te betalen, kun je de spaarrekening natuurlijk ook gebruiken om voor gezamenlijke uitstapjes te sparen.
10. Om meningsverschillen te voorkomen kun je de gemaakte afspraken over de financiën vastleggen!
Vind je het lastig om zelf een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven? Dan kan ik je daar als budgetcoach bij helpen. Met een goed overzicht en het regelen van automatische overschrijvingen, kun je financiële problemen en schulden voorkomen.
Heb je nog tips waar anderen profijt van kunnen hebben?
Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl
Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein
Lees ook: de week van doe het zelf
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!