Eenvoudig en goedkoop, in de armoekeuken: Raasdonders
Als er nu een gerecht is wat thuis hoort in de armoekeuken dan is het wel raasdonders.
Wanneer je een recept voor raasdonders op zoekt, ziet het er allemaal fraai en fancy uit…
Maar als je goed kijkt, zie je dat raasdonders gewoon een ander woord is voor: kapucijners en wat je nog in huis hebt…
Natuurlijk gaan alle recepten uit van een blik kapucijners en dat gebruik ikzelf ook. Behalve…..behalve als het me lukt de kapucijners uit mijn tuin te plukken voor de vogels ze geconsumeerd hebben. Of die ene fantastische keer, dat de groenteboer ze vers in de aanbieding heeft! Dan niet aarzelen, maar kopen. Dan praten we overigens niet meer over armoe-keuken…Maar dat even terzijde.
Raasdonders: de basis
Goed de basis van Raasdonders bestaat uit een grote schaal kapucijners , met daar om heen:
Gebakken uien
Heel fijn gesnipperde rauwe ui
Gebakken spek
Zoetzure augurken
Amsterdamse uien
Picallily.
Simpel, eenvoudig, lekker en goedkoop.
Raasdonders: de variaties
Variatie 1
Pimp het spek!
Meng wat ketjap met gembersiroop en roer dit door de gebakken spekjes
Variatie 2
An apple a day…
Snij 4 aardappelen in blokjes en kook ze gaar. Bak het spek uit, uien erbij, schil 2 appels, snij in blokjes, doe die erbij, doe de gare aardappelblokjes erbij.Klaar
Variatie 3
Andijvie sla
Snij een struik andijvie fijn, meng die met wat spekvet. Leg daar de kapucijners op
Variatie 4
woensdag gehakt dag
Dit zijn raasdonders de luxe, want nu maak je kleine pittige balletjes gehakt en die leg je ook op de schaal. Gehakt en spek…het is bijna geen armoe keuken meer
Variatie 5
Stroopsaus
Er zijn mensen die hier bij zweren: stroop…
Laat het duidelijk zijn: ik hoor niet bij die mensen. Maar wie ben ik om te bepalen wat jij eet?
Stroopsaus maak je zo: Verwarm de stroop, ik zou zeggen: doe dat au bain-marie, als de stroop begint te smelten roer je er klontjes boter door. Goed roeren tot alle boter is gesmolten. In een sauskom op tafel zetten.
lees ook eens : oma’s uientaart of Voorjaarsschoonmaak en de politiek
Ik heb hier nog niet eerder van gehoord. Maar het lijkt mij zeker lekker.
Ik had nog nooit van het woord raasdonders gehoord, maar het lijkt me niet echt wat voor mij.
Echt een recept om als student te eten. Nu ben ik allang geen student meer maar voor mijn zoon die net op kamers is zou dit ideaal kunnen zijn.
Wij eten ze af en toe wel thuis! Maar alleen lekker met spek haha!
hahaha geweldig. Ik had nog nooit van dit recept gehoord. Maar het is wel een heel simpel recept wat ook nog eens ontelbaar veel variaties kent. Voor ieder zit er dus wel wat smakelijkers tussen. Mits je van kapucijnen houdt natuurlijk. Zo maken wij vaak onze eigen variatie op de “Tiroler grostl” Kun je ook eindeloos mee variëren.
Ik heb kapucijners denk ik een keer gegeten maar ik vind het niet smakelijk
Weer wat wijzer geworden, had hier echt nog nooit van gehoord. Ben wel van het ratjetoe, al kun je hier echt alle kanten mee op
Kapucijners is iets wat ik absoluut niet lekker vind en daarmee denk ik stiekem veel van mijn leeftijd. Maar heerlijk dat je zoveel variaties met het recept kan maken.