Een kerstbal, is niet zomaar een bal…

kerstbal

Hebben jullie een kerstbal in de kerstboom hangen? 

Ik vraag dat niet zomaar, ik heb namelijk de ballen afgezworen. Al voor ik twintig was, zwoer ik de ballen af, de corpsballen wel te verstaan. 
Ik was een creatieve, jolige en uiterst linkse student. Je snapt: daar past geen corpsbal bij.  
Mijn soort studenten hadden een stevige afkeer van corpsballen en de corpsballen hadden een net zo stevige afkeer, maar dan niet van zichzelf (wat juist geweest zou zijn) maar van ons (wat natuurlijk niet juist was) 

Maar dit alles is niet de reden dat ik geen kerstbal in de boom heb hangen, hoor. En inmiddels ben ik natuurlijk ook ouder en wijzer en weet ik dat niet elke corpsbal een kerstbal is. 
Ik had gewoon een beetje genoeg van kerstballen en besloot mijn boom vol te hangen met engelen. 

Dat gaat heel goed, mijn kerstboom heeft zich nog niet gemeld in de trant van: ik mis me ballen… 

Waar komt de kerstbal nu vandaan? 

Pas wanneer iets er niet is, ga je erover nadenken. En zo komt het dat ik me voor het eerst van mijn leven afvroeg: waar komt die gewoonte om een bal in de kerstboom te hangen toch vandaan. Ik vroeg het aan een vriendin, maar die had werkelijk geen idee. 

Een heidens ritueel 

Ik denk, dat het te maken heeft met het feit dat kerstmis, en vooral de kerstboom, een van oorsprong heidens ritueel zijn. In de donkerste dagen, voor het weer licht en warm wordt, vier je een feest van licht. Om de goden eraan te herinneren dat ze het ook weer mooi weer moeten laten worden. Mooi weer zorgt voor een nieuwe en mooie oogst. En zo in december begon de boel natuurlijk aardig op te raken. En die ouwe heidenen kenden nog geen Albert Hein, dus om zichzelf van een goede volgende oogst te voorzien, hingen ze hun laatste appeltjes in de boom. Zo zagen die goden wat of de bedoeling was. Ik denk dat we zo aan die kerstballen komen… 

Er zijn meer verklaringen dan een voor de kerstbal 

Mijn verklaring was niet zo vergezocht, de oude Egyptenaren, Chinezen en Hebreeën, geloofden in groenblijvende bomen als teken van eeuwig leven. En in die bomen werd inderdaad van alles opgehangen. 

In de 16de eeuw ging men appels in de bomen hangen. Dit stond symbool voor de Paradijs boom. Het paradijs waar we uit zijn verdreven… 
Dat vond ik echt een leuke, die had ik nou zelf nooit bedacht. 
Maar we gaan verder. 

Ballen tegen heksen 

Een andere verklaring is dat men geloofden dat spiegelende voorwerpen heksen op afstand hielden. Better be safe than sorry, hang koperen bollen voor je raam. De heks zal ze willen aanraken en…wordt dan door de bal opgezogen. Vergis je niet, dit gebruik bleef tot de 18de eeuw in zwang. 

Onze kerstbal, werd uitgevonden door een Duitse glasblazer, die volgens de ene bron in de 16de eeuw leefde en volgens een andere bron in de 19de eeuw. Hij had geen geld om kersappelen te kopen. Van ellende blies hij wat glazen bollen en…het werd een hit. (kan je nagaan in een tijd dat er nog niet eens Instagram was) 

Kerstmis was een nogal Duits gebeuren. Maar toen de Engelse koningin Victoria een Duitse prins trouwde, nam zij dit Duitse gebruik over.  
En zo werden de kerstballen wereldwijd een kerstgebruik.

lees ook eens: het wordt niet leuker als het langer duurt

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)