Een keer wat anders…
Je bekijkt de wijnkaart en je ziet voor de zoveelste keer Merlot, Cabernet, Chardonnay of Sauvignon Blanc voorbij komen. En dat is natuurlijk met een reden, deze wijnen vallen eigenlijk altijd wel in de smaak. Maar ben je een keer toe aan wat anders? Laat je dan eens verrassen door deze 5 misschien wel onbekende druiven:
Albariño
Deze druif vind je in het noordwesten van Spanje, in de streek Galicië om precies te zijn. In de wijnregio RÃas Baixas worden heerlijke witte wijnen van de Albariño druif voortgebracht: fris en fruitig met veel zuren, ziltige mineralen, citroen en grapefruit. Een aanrader bij Thaise of Marokkaanse gerechten.
Grüner Veltliner
Een relatief nieuwe druif en inmiddels al erg geliefd onder diverse wijnliefhebbers. De witte Grüner Veltliner druif is bovendien de nationale trots van Oostenrijk en staat bekend om zijn licht, frisse en levendige stijl met typerende peperaroma’s en hoge zuren. Wij drinken hem graag bij asperges!
Roero Arneis
Roero Arneis wijnen komen uit het bergachtige en noordelijke Piëmonte in Italië en zijn daar meteen ook de witte specialiteit van de regio. Vroeger ingezet om de kostbare Nebbiolo druif te beschermen, maar gelukkig nu ook bekend om zijn eigen kracht: geuren van bloesem en een rijke smaak met nootachtige tonen en een vleugje venkel.
Shiraz
Deze druif staat in Frankrijk ook wel bekend als Syrah en levert daar kruidige rode wijnen op. Maar in Australië kennen ze hem als Shiraz en levert hij net een andere stijl: wat rijper, zoeter en krachtiger van smaak met tonen van chocolade en kruiden. Perfect voor bij een stukje biefstuk of een blokje kaas.
Gamay
Heb je het niet zo op de krachtige rode wijnen uit Frankrijk en houd je juist meer van soepele rode wijnen waarbij je niet perse een gerecht hoeft te eten? Probeer dan eens de Gamay druif. Dit resulteert in lichte en fruitige rode wijnen met wat subtiele kruiden. Lekker om dus zo te drinken of bij anders bij charcuterie.
Ik geef toe dat ik deze wijnen nog nooit bewust heb gedronken.