een broodje aap verhaal

broodje aap

Maar dat is een broodje aap, schreef ik laatst en ik meende het.

Toch was er iets wat mij deed pauzeren. Ik herlas mijn zin en ineens vroeg ik me af: hoe komen we toch aan deze term ?

Waar komt de naam broodje aap vandaan

De vraag stellen is haar beantwoorden. En wat blijkt? Een ander woord voor een broodje aap verhaal is stadslegende. ( naar het Engels waar ze niet over a monkey sandwich praten maar over een urban legend)
Met andere woorden het is een verhaal, een beetje gruwelijk verhaal, dat eindeloos wordt doorvertelt en door vertelt en nog een keer door vertelt. En – moet ik het nog uitleggen – waarbij het verhaal iedere keer een stukje gruwelijker gemaakt wordt.

In Nederland raakte het begrip in de mode door de schrijfster Ethel Portnoy die in 1978 een boek schreef met de titel: Broodje Aap : de folklore van de postindustriële samenleving.

Een broodje aap is dus een stadslegende. Wolven en heksen, spelen er geen rol en wordt ook niet getoverd. Maar een legende symboliseert angsten en dus mag je ervan uitgaan, dat broodje aap verhalen verwijzen naar onze onbewuste angsten.

Hoe herken je zo’n verhaal

Dat is nog niet zo makkelijk, laat deze tijd on zien. Pseudowetenschap, valt ook heel vaak onder broodje aap verhalen. Zoals het verhaal van de vrouw die zwanger werd omdat ze in een bad stapte waarin haar zoon zich had liggen aftrekken.Of het verhaal van het kindje dat onvindbaar was in Disney-land en uren later onder narcose op een bankje werd terug gevonden. het kindje miste een nier. Als je even nadenkt ken je tal van dit soort stories

Op dit moment doen er talloze broodje aap verhalen de rondte. Covid is alleen maar een griepje, om er maar eens eentje te noemen. Of als je maar gezond bent, dan heb je helemaal geen last van die Corona. Of het is een samenzwering van pedofiele machthebbers..enfin hier kunnen we ook nog een uurtje doorgaan.

Wanneer je weer eens zo’n broodje aap voorbij hoort komen en je je net eens even lekker wil gaan ergeren, realiseer je dan, dat dit een stadslegende is. En stadslegenden symboliseren angst. En of die angst nu reaal is of niet: ze bestaat echt.

like Like
7 antwoorden
  1. Frederique
    Frederique zegt:

    Ik had een boek met allerlei broodje aap verhalen. Geweldig vond ik het omdat er velen herkenbaar waren. Die had ik ooit links en rechts gehoord. Ik weet alleen niet meer hoe het boek heette, het is lang geleden….

    Beantwoorden
  2. Mandy
    Mandy zegt:

    Wat leuk! Ik hou hier altijd van. Ik hoorde laatst op de radio waar “ op het nippertje” weg kwam, vond het toen leuk om te weten maar ben het nu alweer kwijt hahaha, het was iets met een plankje naar een boot ;-)

    Beantwoorden
  3. Melanie Hoogvliet
    Melanie Hoogvliet zegt:

    Wat leuk om te lezen waar de uitspraak vandaan komt. Ik denk dat iedereen het broodje aap verhaal wel kent maar dat veel mensen niet de achtergrond erachter weten.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)