De rol van de geit
Is de geit, vergeten dier, wandelend over het Floris de Vijfde pad, langs weiland en langs plassen, zie ik met enige regelmaat hier en daar een geit in de wei staan.
Dan citeer ik (snob als ik ben) altijd de eerste regels van het gedicht van Jacqueline van der Waals:
Op het geitenweitje
Staat het kleine geitje
Bij de groote geit.
Geiteke, wat moet je
Met je fijne snoetje,
Dat zoo klaaglijk schreit?
Manlief hoort mij al niet meer, gelijk heeft hij. Ik heb dat versje ooit geleerd, op de basisschool denk ik. Daar stond die geit ook nog op de leesplank. Maar dan heette hij ineens bok.
de geit, een vergeten dier?
Verder kan ik mij geiten helemaal niet herinneren uit mijn jeugd. Terugkijkend zeg ik: de geit, vergeten dier., dat is het
Geitenmelk en geitenkaas waren producten waar een nette Nederlander helemaal niet aan moest denken. Die lagen op dezelfde hoogte van oneetbaar als knoflook… Wat wisten wij over lactose intolerantie, gluten vrij, paleo vriendelijk en klimaatneutraal? Net zoveel als we wisten over de geit….nik dus.
De enige kennis van enige betekenis als het over geiten ging, waren scheldwoorden. Hoewel de geit zelf toentertijd een vergeten dier was, waren er een heleboel scheldwoorden aan hem gekoppeld.
Geitenbreier, betekent zoveel als: sukkel, loser. Was in 1995 al een ouderwets woord. Ome Willem, van de film van ome Willem, blies het weer nieuw leven in. Persoonlijk vind ik dat het veel zegt over ome Willem, dat hij zijn heil moest zoeken in zulke ouderwetse uitdrukkingen…
Geitenneuker, is een veel ouder woord dan jij nu denkt. Ik geef direct toe, het wordt tegenwoordig op uiterst negatieve wijze gebruikt om mensen aan te duiden die uit arme gebieden rond de Middellandse zee komen. Het zal je iet verbazen dat het woord geitenneuker nooit als positief woord bedoeld is.
Maar in de 19de eeuw, toen dit woord ontstond, in Nederlands Indië, alleen toen bedoelde men er Britse Indiërs mee. (bron Historiek)
En als je op geitenwollen sokken loopt, dan ben je een hippie die het wel is waar goed voor heeft met de wereld, maar die te zweverig is om ooit met de vuist op tafel te slaan en te roepen: Vooruit met de geit !
lees ook eens : uit de armoekeuken studentenprei
Wat leuk om te lezen :) De uitdrukkingen over geiten zijn wel vaak een beetje negatief. Maar de geit zelf vind ik een prachtig beest
Een geit heeft mij ooit uit mn rolstoel getrokken, dus ik ben niet dol op de geit zeg maar.
ja, die beesten zijn heel sterk en heel eigenwijs!
Hihi! Weer een leukiGEITje om te lezen! ;) Leuk om je weer even speels bewust te worden van onze taal.
Je schrijft altijd heel erg leuk. Met veel plezier flees ik je schrijfsels.
Wat komt de geit eigenlijk veel voor in de taal als je er op gaat letten. Wij hadden vroeger een witte geit die Grietje heette.
Haha leuk om te lezen! Ik vind geitenkaas wel lekker trouwens
Wat grappig, ik wist helemaal niet dat daar de oorsprong lag voor geitenneuker. Ik kom zelf uit het Middellandse zeegebied en daar waren dingen als geitenkaas en geitenvlees al vrij gangbaar – maar daar heb ik nooit een geit in het wild gezien, laat staan er eentje … :)
dat laatste geloof ik direct Ps ik hou erg van geitenvlees, ik ga het af en toe in Den Haag kopen