De juf en de meester
De meester is weg, de juf is gebleven.
Sinds kort schrijf ik ook voor Schoolbank. En dan duikt een mens in oude herinneringen . Dat is vreselijk leuk. Zo schreef ik een stukje over mijn geliefde meester K.
Een vriendin die ik het liet lezen zei: “het is een leuk stukje hoor, maar waarom noem je die man de hele tijd meester? Wat verschrikkelijk! Zo iemand heet toch gewoon mijnheer”
Nou dat ik vond nu weer reuze raar….
De basisschool heeft een juf en een meester…
Ik weet dat honderd procent zeker: we hadden meester H en meester P en meester K… Pas als je naar de middelbare school ging werd er ge-mijnheerd. En ge-mevrouwd. Want de juffen waren dan juf af en werden mevrouw.
Hoe kan het dat….
De meester een
mijnheer werd, terwijl de juf een juf is en blijft. Nu kan je natuurlijk
zeggen: “Ach tegenwoordig noemen ze iedereen bij de naam” maar dat neemt niet
weg, dat de we ze juffen en mijnheren noemen, als we over ze praten. Geen kind
zegt “Alie”, wanneer ze het over juf Alie heeft…
En je hebt het als moeder ook niet over Piet, als je mijnheer Piet bedoelt.
Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat het basisonderwijs enorm gefeminiseerd is ?
In de tijd dat ik naar de basisschool ging, stonden er even veel mannen als vrouwen voor de klas. Onderwijs was een beroep met enig aanzien.
Het aanzien werd minder, er kwamen minder mannen voor de klas en als er al mannen op een basisschool aanwezig waren dan werden ze schoolhoofd.
Mannen kunnen heel goed voor zichzelf opkomen. Dus mannen wilden af van dat meester-gedoe. Ze wilden ook mijnheer zijn. Vrouwen dachten in het geheel niet over status na, ze deden dat wat hun leven boeiend maakte. Kinderen iets leren….en zo bleven ze dus gewoon… juist ja: juf…
Op de basisschool was het altijd meester of juf en vanaf de middelbare school meneer/mevrouw gevolgd door de achternaam. Een docent bij de voornaam noemen vind ik echt niet kunnen.
Leuk geschreven. Wij spraken de leraren op de middelbare en hogere school altijd aan met meneer of mevrouw, niet bij voornaam.
Meester, juf…. In België worden die termen ook gebruikt voor de basisschool. Gevolgd door de voornaam. In het middelbaar wordt het dan Mevrouw en Meneer, gevolgd door de familienaam. Heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan.
Zou daar ook iets regionaals bijzitten vraag ik me af. In mijn tijd was het zowel op de lagere als de middelbare school meneer achternaam en juffrouw achternaam. Bij mijn kinderen was dat op de lagere school meneer voornaam en juf voornaam geworden. Meester komt op mij over als een term uit lang vervlogen tijden.
Ik ben het eens met Wanda, voor mij is het idee van een docent bij voornaam noemen ook een no go. Op de middelbare school was het mevrouw/meneer, op de lagere school juf en meester inderdaad.
Op de school van mijn zoontje spreken ze leraren nog steeds aan als ‘juffrouw’ en ‘meester’. Ik zou denk ik ook echt heel erg zou moeten wennen als ik de mannelijke leraren op de basisschool mijnheer moest noemen. Wel leuk om eens stil te staan bij waar die verandering aan zou liggen.
Je merkt dat het op de middelbare school nog heel erg meneer/mevrouw praktijken zijn, vanaf het mbo/hbo wordt de docent gewoon bij volle naam genoemd :)
Voor mij blijven het gewoon juffen en meesters, bij de voornaam noemen vind ik sws al niet kunnen op een school.
ik had het gelijk op, dus juffen en meesters en vond het allemaal wel prima