Kom maar uit je holletje, het is voorjaar

lentezon

Wandelen in de eerste lentezon

Op de lijst van  dingen die niks kosten en waar je enorm gelukkig van wordt, staan bij mij voorjaarswandelingen in een loofbos.
Ik zeg met nadruk loofbos, omdat dennen bossen niet echt de gewoonte hebben om hun blad te verliezen en weer nieuw te krijgen. Die laten hun naaldjes stiekem vallen en leggen daarmee een zachte naaldendeken op hun wortels, terwijl ze stilletjes weer nieuwe naaldjes kweken.

Manlief vroeg zich af of mijn voorkeur voor loofbossen, biologisch is bepaald: voelen wij mensen meer voor loofbossen omdat daar meer voor ons te halen valt dan in dennenbossen?
Geen idee, Darwin mag het zeggen. Ik probeerde het nog even Freudiaans te duiden: als kleuter maakte ik met opa en oma lange wandelingen door loofbossen. Echter in mijn basisschool tijd brachten wij vele weekenden in Kootwijk door. Eindeloos spelen in dennenbossen en op de zandverstuiving.

Hoe zit dat met jullie, lezers? Hebben jullie een duidelijke voorkeur?

Maar terug naar loofbossen in de lente!

Een loofbos is zo anders dan een dennenbos: het legt een waasje over de bomen, een belofte. Mensen: het wordt weer mooi weer ! Kom maar uit je holletje. Schudt het zand uit je haren en warm je in de eerste lentezon.

Lentezon, dat is ook zo iets wat niks kost en pure gelukzaligheid is. Die eerste lentezon die zo warm is, dat je je jas uitdoet. Na een tijdje ben je aan die zon gewend.
Voorjaar is een belofte: het wordt weer mooi, het wordt weer warm, alles gaat weer groeien. Alles kan en alles komt goed.
Ineens moest ik aan dit lied denken.

Het is een Middeleeuws lied, uit de dertiende eeuw om precies te zijn.
Ik vind het zo leuk, dat dit werkelijk eeuwenoude lied zo mooi mijn vrolijke gevoel: het is voorjaar !!! kan vertolken. Zo fris en eenvoudig.
Het lied is een rota of rondzang. Als je luistert begrijp je meteen waarom: de coupletten worden voortdurend herhaald

Hoewel ik niet denk dat het nodig is, om een vertaling te geven ( het lied spreekt voor zich) kan ik me voorstellen dat je het toch leuk vindt om  te lezen

lees ook : hoe de wind waait, over de wind in kinderliedjes

Sumer is icumen in De zomer is binnengekomen;
Lhude sing cucu Zing luid, koekoek!
Groweþ sed and bloweþ med Het zaad groeit en de wei bloeit,
and springþ þe wude nu en het woud bloesemt nu.
Awe bleteþ after lomb De ooi blaat naar het lam,
lhuþ after calve cu naar het kalf loeit de koe,
bullok sterteþ bucke verteþ de stier springt op, de bok laat winden;
murie sing cucu zing vrolijk, koekoek!
wel singes þu cucu Goed zingt gij, koekoek!
Ne swik þu naver nu Houd nu nimmer op.
like Like
2 antwoorden
  1. Irene
    Irene zegt:

    Ik heb daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar ik denk dat ik ook een voorkeur voor loofbossen heb, met name vanwege de prachtige herfstkleuren. Bovendien doen de meeste naaldbossen nogal onnatuurlijk aan (wat niet zo gek is als je weet dat die zeker in Nederland vooral kunstmatig zijn aangelegd voor de houtproductie).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)