Daarom neem je heimwee serieus

heimwee

Als kind had je er misschien last van en keek niemand er van op. Als volwassene wordt het vaak beschouwd als aanstellerij: heimwee. Wat is het eigenlijk? 

Het antwoord: het is geen officiële stoornis, maar je kunt er wel goed ziek van zijn. Hoe dat zit? Laten we beginnen bij kinderen die heimwee hebben. 

Kinderen met heimwee

Een kind dat uit logeren gaat, krijgt er wel eens mee te maken. Dat lege gevoel dat je hebt op je logeeradres. Je wilt eigenlijk zo snel mogelijk naar je vertrouwde omgeving terug. Ook al heb je je rugzak vol zitten met eigen knuffels, toch kun je je niet overgeven aan al het nieuwe. 

Je mist je vertrouwde omgeving en de mensen die daarbij horen. Dat is het wel zo’n beetje. Maar het is geen beetje. Voor wie heimwee heeft, is het veel. Volgens een artikel van NPOfocus is het geen officiële stoornis, en toch kan het een enorme impact hebben op iemands leven. 

Nu kennen we het wel van kinderen en raakt het ook aan scheidingsangst. Als papa en mama ook meekomen naar die nieuwe plek, en het goed gaat, is er niets aan de hand. Blijft dat unheimische gevoel, dan is er toch echt sprake van heimwee. 

Volwassenen met heimwee

Maar hoe zit dat bij volwassenen? Ook bij hen kan het voorkomen. Net als je je veiligheid wilt waarborgen door al je ‘eigen’ spullen en vooral spullen van thuis in je XD Design Bobby hebt ingepakt (je wilt immers niets verliezen, dus kies je voor die enorm veilige tas), begint het. Onzeker gevoel, beetje misselijk, moe en lusteloos en ab-so-luut geen zin om van huis te gaan. En weet je dat je van heimwee echt ziek kunt worden? Kinderen klagen dan vaak over buikpijn, willen niet eten en slapen slecht. Als volwassene kan je hetzelfde overkomen. 

Tegelijkertijd kan het nog veel verder gaan als we het hebben over de negatieve gevolgen ervan. Denk aan sombere gevoelens tot depressiviteit aan toe. Je voelt je totaal ontheemd en je vindt het leven gewoon echt niet leuk meer. 

Doordat mensen zich niet kunnen overgeven aan die nieuwe omgeving, trekken ze zich steeds meer terug en komen in een vicieuze cirkel terecht. Nergens zin in, nog meer verlangen naar huis. Het lijkt ook wel een beetje een stille ziekte te zijn, zeker bij volwassenen. Je komt er niet zomaar vooruit, het klinkt allemaal wat kinderachtig: heimwee. Toch is het belangrijk om dit te uiten en er met anderen over te praten. 

Wat doe je er tegen

Het kan zijn dat je er overheen groeit. Maar tien procent van de volwassenen blijkt toch echt aan heimwee te lijden. Denk daarbij aan mensen die voor hun werk naar het buitenland moeten en liever direct weer teruggaan. Sporters die internationaal gaan, studenten die van huis vertrekken en op kamers gaan in een nieuwe stad. Als het ‘wennen’ niet lukt, en je echt terug wilt. 

Volgens hoogleraar Ad Vingerhoets is het heel persoonlijk of je door heimwee overmand wordt of niet. Als je introvert en niet zo flexibel bent, is de kans op heimwee groter. 

Tips voor wie heimwee heeft: 

Praat er over
Schrijf erover
Probeer toch nieuwe mensen te ontmoeten
Doe moeite om je nieuwe omgeving te leren kennen
Omring je met een paar spullen van ‘thuis’
Houd contact met je oude omgeving, maar doseer dat (niet te vaak)

lees ook eens: eiwit shakes: nuttig of niet


like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)