Complottheoriën

complottheorien

Waarom zijn  al die complottheoriën zo populair, vroeg ik me laatst af.

Dat angst de basis is, snapte ik wel, maar het verklaarde voor mij niet de populariteit van soms wel heel bizarre verhalen. Tot ik tot het inzicht kwam, dat het een normaal menselijke eigenschap is, om te geloven in het hogere.

lang geleden

Lang geleden, nog voor we met vuur en zwaard tot het monotheïsme werden bekeerd, hadden we voor alles wat we niet begrepen een aparte god. Dat was lekker geruststellend, zeker als je bang voor onweer was bijvoorbeeld.

Uiteindelijk veranderde dat monotheïsme natuurlijk helemaal niks. Alles wat we niet begrepen dat voorheen in allerlei kleurige potjes werd opgeborgen, werd toen in ineens in één hele grote verzamelpot ondergebracht. Lekker makkelijk, hoefde je ook niet meer zoveel te onthouden.

de wetenschap en complottheoriën

Toen kwamen die verdomde wetenschappers om de hoek kijken, die probeerde niet alleen alles te verklaren, maar tot overmaat van ramp vonden ze het acceptabel iets niet te begrijpen. Daar ging alle zekerheid. Geen wonder dat de angst alleen maar toe nam en er hele volksstammen op zoek gingen naar kleurige potjes, om in ieder geval een beetje zekerheid te verkrijgen.

De kern van de wetenschap is accepteren dat je niet alles weet en nastreven alles te weten te komen. Wetenschappers komen met oplossingen voor dingen die door velen niet eens als een probleem gezien worden. Die oplossingen moeten dan nog door onderzoek ondersteund worden en de wetenschappers onderling hangen vaak verschillende theorieën aan. In andere woorden ze spreken elkaar tegen. Dat is een essentiëel onderdeel van de wetenschap, dat noemen ze peer review.

In de loop der eeuwen zijn er wel een aantal oplossingen vanuit de wetenschap gekomen, die inmiddels wel als gemeengoed worden beschouwd. Dat de aarde niet plat is en je er dus niet vanaf kan vallen is toch wel vrij algemeen geaccepteerd. Als je net als Galileo Galilei verkondigd dat de aarde om de zon draait en niet andersom, loop je vandaag de dag niet meer het risico op de brandstapel terecht te komen.

houvast?

Voor de mensen die bang zijn, is er weinig houvast. Niet iedereen kan of wil accepteren dat we niet alles weten en dat er zoiets bestaat als voortschrijdend inzicht. Die mensen willen duidelijkheid! Die verzetten zich tegen wetenschappers en de media die de wetenschappers altijd lijken te verdedigen. Die mensen gaan eigen oplossingen zoeken, die wel voor zekerheid zorgen. Vandaar dat ze ook zo lastig te overtuigen zijn, want de zekerheid die ze eindelijk gevonden hebben, die laten ze zich niet zo makkelijk meer afpakken door een stelletje onbetrouwbare wetenschappers.

Zo worden complottheorieën geboren!

like Like
LikeLove
4
8 antwoorden
  1. Wanda
    Wanda zegt:

    Ik weet door alle informatie gewoon niet meer wat ik nu wel of niet moet geloven, elk land heeft ook zijn eigen wetenschappers of instanties waar het van uitgaat, dus voor mij als leek op het gebied van virussen is het dan lastig in te schatten.

    Beantwoorden
  2. Cynthia
    Cynthia zegt:

    Ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk vaak een zoektocht naar houvast is. Toch controle hebben in een situatie waar je geen controle over hebt.

    Beantwoorden
  3. Caroline
    Caroline zegt:

    Ik vind die completgekkies altijd reuze interessant. Het is net alsof ze een soort troost zoeken omdat ze de werkelijkheid niet willen aanvaarden of onder ogen zien. Ze creëren hun eigen denkbeelden met vermakelijke theorieën.

    Beantwoorden
  4. henk
    henk zegt:

    wat ik ook altijd boeiend vind aan complotdenkers, is dat ze aangeven niet de traditionele media te geloven, maar intussen wel blind alle informatie die op die complottheoriesite staat geloven.

    Beantwoorden
  5. KoolFamily
    KoolFamily zegt:

    Interessant, ik sta nogal nuchter in het leven en ga niet snel mee in die complottheorieën, al moet ik zeggen door naar series te kijken worden die ook wel aangewakkerd.
    Vb. De serie Scandal versus presidentskandidaten die nu zomaar uit de verkiezingen stappe …

    Beantwoorden
  6. Nicole Orriëns
    Nicole Orriëns zegt:

    Ja, apart is dat hè? Nu ook met die 5G masten: daar zijn ook allerlei complottheorieën over. En Elvis zou nog leven, en Marilyn Monroe misschien ook wel.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)