Brood en taal
over de rol van brood in de taal
In een vorig artikel merkte ik op dat het vreemd is dat wij hier in Nederland geen boodsalade maken, zoals ze dat in Italië doen.
En dat terwijl wij brood superbelangrijk vinden, tenminste, onze taal staat bomvol uitdrukkingen die te maken hebben met dit voedsel
We weten het allemaal, een mens leeft niet bij bood alleen. Dat diskwalificeert die boterham niet, verre van! Het wijst ons er alleen fijntjes op dat een mens meer nodig heeft dan een volle buik. De beroemde Piramide van Maslow, heeft de waarheid van deze eeuwenoude volkswijsheid ruimschoots bewezen.
brood en spelen en brood op de plank…
De uitdrukking geef het volk brood en spelen, laat zien dat de Romeinen ook al wisten dat er meer nodig is om mensen zoet te houden, dan een ciabatta ( of hadden ze die toen nog niet in Italië)
Echter, de voedingswaarde van brood wordt nooit onderschat, wanneer ik tegen jou zeg: het is broodnodig, dan weet je dat het heel, heel dringend is. En soms als iets broodnodig is, moet je je het brood uit de mond sparen. En denk erom: geen kwaad zo groot, als een huis vol kinders en geen brood…. Die kinders eten in het beste geval brood met brood ertussen.
Dan kan je toch maar beter brood op de plank hebben, tenminste als je een man bent,tenminste. Want wanneer deze uitdrukking voor een vrouw gebruikt wordt, dan bedoelen we daar nie mee dat ze geld genoeg heeft. Maar dat ze een bijzonder goed gevulde boezem heeft…
Over vrouwen gesproken: wisten jullie dat de uitdrukking oud brood moet het eerst op, niks met zuinigheid te maken heeft? Er wordt mee bedoelt dat ouders graag zien dat de oudste dochter het eerst trouwt. En dat trouwen is niet altijd even makkelijk. Je moet weten: het beste brood ligt voor het venster….meisjes die heel graag willen trouwen, doen zich vaak beter voor dan ze zijn.
lees ook eens : brood en rozen of….een blije breister
Hahha, bijzondere post weer dit. Van die nadenkertjes.
Wat erg dat ‘oud brood moet eerst op’, betekent dat oudste dochters eerst aan de man moeten zeg…
Ha grappig dat oud brood als eerste op moet iets heel anders betekent dan je zou denken. Ik kende ze overigens niet allemaal, altijd leuk om nieuwe uitdrukkingen te leren.
Echt heeeel veel uitdrukkingen ken ik echt niet. Was ook nooit sterkte punt
Van die goed gevulde boezem kende ik niet. Ze zeggen bij ons die heeft een mooie bos hout voor de deur of iets in die trant:)
Heel veel uitdrukkingen ken ik wel, maar de betekenis van oud brood op eten wist ik niet.
hier eten wij geen brood! toen ik 11 jaar geleden acuut verplicht keto moest gaan eten is daarna de rest ook beetje bij beetje gaan stoppen met het eten van brood en voelen zich een stuk beter dan met ;) dus hier ook geen broodsalade
Wat grappig, de uitdrukking, oud brood moet als eerst op, ik ken deze helemaal niet. Tenminste de uitdrukking wel, maar de betekenis niet :)
Haha wist niet dat er zoveel spreekwoorden waren met brood. Die laatste twee kende ik overigens niet 🍞