Bespiegelingen over een roerei
Als mijn vader vroeger een roerei maakte, mocht hij graag het volgende verhaal vertellen:
“Ik had twee weken verlof en bracht die door in de bergen” ( het verhaal speelt zich ergens op Java af, vraag me niet waar ) Op een dag kwam een Engelsman naar mij toe. Hij zei: ” ik merk dat u Maleis spreekt. Zou u alstublieft aan de staf willen vragen om mij een ander ontbijt te serveren. Ze denken dat ik, omdat ik Engelsman ben, eieren bij mijn ontbijt wil. Dat is best aardig van ze. Maar ik eet nu al drie weken roerei…”
Iedere familie heeft zo haar verhalen. Dit is er een van ons.
Helaas vertelt het verhaal niet, of de beste man hierna drie weken gebakken eieren bij zijn ontbijt kreeg…
Het is zo onderschat
Een roerei, is zo’n onderschat gerecht. Wat is er eenvoudiger dan een roerei maken? Nou dat is er een volkomen verknallen!
Men klust een ei met teveel melk, zet de pan op een veel te hoog vuur. Roert als een malle. En VOILA wat hebben? Een stel keiharde ei kruimels.
Een andere manier van roereieren oneetbaar maken zag ik in een ontbijt café. Men neme een zak eierpoeder, gooi er water bij. Breng het mengsel even aan de kook en serveer het vervolgens in een prachtige zilverkleurige warmhoud schaal. Ik heb er een hapje van geproefd. Het smaakt naar helemaal niks…
De juiste methode is helemaal niet moeilijk. Per ei neem je een halve eierdop melk. Kluts de boel goed door elkaar, klein snufje zout. Laat het mengsel in een pan glijden, waar de boter zachtjes staat te bruisen…. Wacht, wacht, wacht. Als de boel gaat stollen, roer je het twee keer om. Dan laat je het warm, zacht en smeuïg op een bord glijden, waar een stevige boterham met roomboter ligt te wachten…Hemels.
Of je nu wel of niet lekker roereieren kan klaarmaken, dat maakt natuurlijk niet zoveel uit. Wat me opvalt, is dat zoveel zaken in het leven eigenlijk “roerei” zijn. Het is net niks, terwijl je er met een heel klein beetje inspanning en aandacht, zoiets lekkers van zou kunnen maken..
En we doen het niet. Omdat we haast hebben, omdat we denken dat het ingewikkeld is. Omdat we niet beter weten.
Ik wens jullie lezers veel roerei toe: warm, zacht en smeuïg.
lees ook: Kon jouw moeder koken?
Heerlijk om lekker weer eens een eitje te klutsen! Ga het morgenochtend misschien ook maar weer eens doen
Mmm heb er helemaal zin in gekregen. Lang geleden dat ik nog een eitje gegeten heb
haha, ik wens je veel roer-ei toe !
hehe, weer superleuk gesschreven. En zo eens met dat stukje aandacht!
Heerlijk, ik vind een ei in ieder vorm lekker hihi. Vooral als je een ontbijtje op bed krijgt, heerlijk!
Ugh, ik hou enkel van een gekookt ei. Anders krijg/hou ik het niet binnen.
Ik vind het ook erg lekker, maar inderdaad vooral niet te lang in de pan laten zitten. Leuk stukje.
precies, dan krijg je ei-kruimels! dank voor het compliment
Leuk dat je vader dat verhaal elke keer vertelde. Dat worden dan van die klassiekers : )
Roerei is zo lekker en je kunt het op zoveel verschillende manieren maken
o absoluut !! en allemaal even lekker!
een beetje van dit een beetje van dat hussel en het komt goed. het gaat er alleen om met wie wil je husselen.